Skriv ut
Sedan Vladimir Putin blev president år 2000 har Ryssland blivit mer och mer auktoritärt. Det har inte minst drabbat oberoende organisationer och människorättsaktivister.

I nordvästra Ryssland har Palmecentret kontakt med fria fackföreningar, som liksom resten av det civila samhället, har allt svårare att agera självständigt i Ryssland. Lagen om ”utländska agenter” som infördes 2013 slår hårt mot alla fria organisationer. Våra kontakter fokuserar på utbildningar med betoning på kvinnor och ungdomars deltagande. Trots svårigheter har man framgångsrikt kunnat driva frågor kring arbetsmiljö, hälsa och anställningskontrakt.

Fakta Ryssland

Efter att Sovjetunionen upplöstes 1991 genomgick Ryssland ett omtumlande 1990-tal, med kraftig inflation och stor fattigdom. Men under den perioden var förutsättningar för civilsamhället relativt goda. I början av 2000-talet när Vladimir Putin blev president inleddes en lång process av inskränkning av oberoende organisationer, aktivister, journalister och oliktänkande medborgare.

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...