Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-07-16
Alla nyheter

Ryssland: Oberoende fackföreningar hotas

I Ryssland blir situationen allt svårare för oberoende organisationer och fackförbund. Fackligt aktiva riskerar att utsättas för trakasserier och påtryckningar. En försvagad fackföreningsrörelse gynnar Putin, menar två aktivister inom den ryska fackföreningsrörelsen som är på tillfälligt besök i Stockholm. 

Bild: Remy Steinegger, World Economic Forum– Arbetsvillkoren och arbetsmiljön försämras och det har blivit farligare att till exempel arbeta på fabriksgolvet under de senaste åren, säger Aleksej, som arbetar på en oberoende organisation inom den ryska fackföreningsrörelsen.

Han berättar att myndigheter och arbetsgivare systematiskt bekämpar de oberoende fackföreningarna i Ryssland. Som fackansluten riskerar man att få sänkt lön och bli utsatt för olika psykologiska påtryckningar från arbetsgivaren. Och myndigheterna har förbjudit Aleksejs organisation att informera på sin hemsida om fackligt arbete.

– Nu befinner sig de oberoende fackföreningarna bara på överlevnadsstadiet, säger Aleksej.

De gamla fackföreningarna från Sovjettiden finns kvar och är numera trogna regeringspartiet Enade Ryssland. De oberoende fackföreningarna är få och de är mycket svaga. Men Aleksejs kollega Tatiana menar att president Vladimir Putin ändå kan uppfatta dem som ett hot.

– Putin har tappat stöd bland medelklassen i Moskva. Men hans stöd hos befolkningen i stort är fortfarande starkt. Och han vill inte tappa stöd bland arbetare. De är många fler än medelklassen och utan deras stöd vore det omöjligt för honom att sitta kvar. Därför vill inte Putin att arbetarna ska organisera sig, säger Tatiana.

I början på 2000-talet kunde Putin, tack vare det ökande priset på olja, kraftigt höja lönen för arbetare i Ryssland. Därför hade han också ett starkt stöd hos befolkningen, menar Tatiana. Men sedan den ekonomiska krisen 2008 har lönerna snarare sjunkit. I stället för löneökningar har det stiftats nya repressiva lagar för att försvåra för opposition och regimkritiska organisationer.

– Det pyr ett missnöje bland arbetarklassen i dagens Ryssland. De stora demonstrationer som ägde rum i framförallt Moskva 2011 var lugna och fredliga. Men om dagens missnöje skulle leta sig ut på gatorna skulle det snarare resultera i våldsamma kravaller. Fast någonting har förändrats efter annekteringen av Krim. Den har uppväckt en imperie-instinkt hos många ryssar. De tänker ”vi har fått Krim, vi är starka och mäktiga” och det ökar stödet för Putin, säger Tatiana.

Fotnot: Aleksej och Tatiana heter egentligen något annat.

Text: John Runeson

Bild: Remy Steinegger, World Economic Forum