Skriv ut
Sedan Vladimir Putin blev president år 2000 har Ryssland blivit mer och mer auktoritärt. Det har inte minst drabbat oberoende organisationer och människorättsaktivister. Palmecentrets arbete i Ryssland syftar till att stödja landets oberoende fackföreningsrörelse.

De största fackföreningarna i Ryssland är en kvarleva från Sovjetunionens fackföreningar. De är i de flesta fall lojala med Putins regim. Den oberoende fackföreningsrörelsen är mycket mindre och arbetar i motvind. De som är aktiva inom de oberoende facken riskerar att trakasseras både av arbetsgivare och de regimtrogna fackföreningarna.

Palmecentret har kontakt med oberoende fackföreningar i Ryssland.

Fakta om Ryssland

Efter att Sovjetunionen upplöstes 1991 genomgick Ryssland ett omtumlande 1990-tal, med kraftig inflation och stor fattigdom. Men under den perioden var förutsättningar för civilsamhället relativt goda. I början av 2000-talet när Putin blev president inleddes en lång process av inskränkning av oberoende organisationer, aktivister, journalister och oliktänkande medborgare.

Samtidigt kunde Putin, tack vare det stigande oljepriset, kraftigt höja löner för arbetare. Därför hade han också ett starkt stöd hos befolkningen. Men sedan den ekonomiska krisen 2008 har lönerna snarare sjunkit och välfärden försämrats.

Civicus EEI-index 2013, som mäter civilsamhällets förutsättningar, intar Ryssland plats 93 av 109 undersökta länder i världen.

Tillbakagången av demokratin i Ryssland gäller på flera andra områden. Exempel på det är restriktioner av mötesfriheten, förordningen som gör det möjligt att stänga ned internetsidor utan rättslig prövning och den ökända lagen om förbudet mot ”homosexuell propaganda”. Sedan november 2012 måste oberoende organisationer som tar emot ekonomiskt stöd från utlandet registrera sig som ”utländska agenter” och utsättas för omfattande kontroller.

Till toppen av sidan
Utan arbetarnas stöd vore det omöjligt för Putin att sitta kvar. Därför vill inte Putin att arbetarna ska organisera sig i oberoende fackförbund.
– Tatiana, projektaktiv

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...