Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-01-24
Alla krönikor

Så länge det finns människor som fortsätter kämpa finns det hopp

Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål. Beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte fördömt Turkiets orättfärdiga agerande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

God fortsättning och gott nytt år! Året inleddes dramatiskt med protester i Iran. Förhoppningarna steg hos många – ser vi början på något som kan komma att bli början på en verklig förändring?

Årets dramatiska start fick sin fortsättning i och med Turkiets orättfärdiga agerande i norra Syrien. Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål!

Det är högst beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte lyckades ena sig om att fördöma den turkiska aggressionen och för att de kommande fredsförhandlingarna ska leda framåt måste kurdiska intresseorganisationer inkluderas i processen.

I Sverige har temperaturen redan börjat höjas inför det kommande riksdagsvalet. I valrörelser är det av naturliga skäl inrikespolitiken som får störst utrymme. Men jag hoppas att det även kommer finnas plats för internationella frågor. Utvecklingen i vår omvärld påverkar oss mer än någonsin.

Tidningen Arbetet, som ägs av vår medlemsorganisation LO, skrev nyligen om en rapport från USA-organisationen Freedom House, som visar att demokratin står inför den allvarligaste krisen på årtionden. I många länder gick utvecklingen tyvärr bakåt under 2017. Allra sämst utvecklades Turkiet: makten har centraliserats, människorättsaktivister och offentliganställda har rensats ut av politiska skäl.

Samtidigt finns det anledning att vara hoppfull. Enligt organisationen Human Rights Watch ser vi nu i flera länder ett gryende motstånd mot en auktoritär och populistisk agenda. Då gäller det för oss att lägga in ännu en högre växel och öka stödet till alla modiga människor i våra samarbetsorganisationer världen över. Den svenska arbetarrörelsen måste vara en stark del av det globala motståndet – som står upp för frihet, demokratiska rättigheter och allas lika värde.

I månadens nyhetsbrev finns en artikel om filosofiläraren Nuray – en av tusentals turkiska offentliganställda som fått sparken men som fortsätter kampen för sin rätt till åsiktsfrihet.

Så länge det finns människor som fortsätter kämpa finns det hopp. Och tillsammans kämpar vi för valvinst 2018!

Text: Anna Sundström

Läs även: Stoppa attackerna mot Afrin