
Sarajevo – en vacker stad med ett smärtsamt förflutet
Många oroas av ökande nationalistisk propaganda och spänningar mellan olika etniska grupper i Bosnien och Hercegovina. Vi såg på 1990-talet vilken katastrof det kan leda till.Nu i september åkte jag till ett valfebrigt Sarajevo. Bosnien och Hercegovina har ett komplicerat politiskt system och är uppdelat i två entiteter med stort självstyre (Federationen Bosnien och Hercegovina och Republika Srpska). Den 7 oktober hålls president- och parlamentsval.
Palmecentret samarbetar med SDP, som är ett systerparti till de svenska Socialdemokraterna. Det politiska läget är på många sätt svårt. Många oroas av ökande nationalistisk propaganda och spänningar mellan olika etniska grupper. Vi såg på 1990-talet vilken katastrof det kan leda till.
SDP är ett multietniskt parti som i stället försöker lyfta fram sakfrågor. I årets val har de bland annat riktat in sig på ungdomar och har fler unga som kandiderar för partiet. Ungdomars delaktighet är viktigt för att stoppa den stora utflyttningen från landet. Förra året lämnade 1 av 20 medborgare landet. Ofta på grund av bristande framtidshopp.
Det behövs fler jobb, anständiga arbetsvillkor och en inkluderande tillväxt. Jag är därför tacksam över inbjudan från ambassadör Anders Hagelberg och möjligheten att presentera Global Deal för fackföreningsföreträdare, arbetsgivarrepresentanter, myndigheter och andra lokala aktörer i landet. Global Deal, som lanserades av Stefan Löfven 2016, syftar till att stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter och länders regeringar för att förbättra anställningsvillkor och produktivitet och drivs nu vidare av OECD i samverkan med ILO.
Sarajevo är en vacker stad med ett smärtsamt förflutet där nationalism och polarisering växer på nytt. Men mina möten med några av alla dessa progressiva krafter ingjuter ändå ett försiktigt hopp om en bättre framtid.
Text: Anna Sundström