Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-05-27
Alla case

Serbien: En egen nyhetshemsida

I Serbien uttrycker många oro över pressfriheten. Men det finns också goda exempel. En av Palmecentrets partnerorganisationer, Bečej Youth Association (BUM) bestämde sig för att starta en egen nyhetsportal där de skriver om sådant som inte publiceras i de lokala medierna.

Arbetar mot korruption

Staden Bečej har 40 000 invånare och ligger norr om Belgrad i regionen Vojvodina, många invånare talar både ungerska och serbiska. Aleksandar Đekić grundade BUM som en ungdomsorganisation år 2010. 2013 startade BUM sin nyhetsportal, Moj Bečej (Mitt Bečej), som har runt 25 000 unika besökare varje månad.

– Namnet kommer från vår idé att Bečej tillhör alla medborgare. Vi startade sidan eftersom vårt arbete om myndigheternas budget inte blev uppmärksammat av tidningarna. Därför startade vi en portal för anti-korruption.

Offentliga budgeten

I sitt arbete använder de sig av den serbiska motsvarigheten till offentlighetsprincipen. Till exempel lägger de upp Bečejs offentliga budget på internet. I början fick Aleksandar Đekić ta emot samtal och hot om bland annat att bli stämd på grund av publiceringen men nu har läget förändrats.

– Jag gillar att vi gör det, invånarna involverar sig och ställer frågor om budgeten. De hör av sig när vi inte publicerar den i tid. De skickar även frågor till oss som vi ställer till de lokala makthavarna. Innan visste inte folk att man kunde göra det, nu försöker vi få politikerna att stå till svars.

Journalister stöter på motstånd

Ana Acimov. Foto: Petter HolmgrenAna Aćimov arbetar sedan 2013 på BUM med webbportalen. Hon är utbildad journalist och publicerar texter på både serbiska och ungerska.

– Jag skriver på hemsidan. Jag gillar Moj Bečej och folk i staden gör det också. Vi kan publicera vad vi vill men jag får problem när vi skriver om korruption. Folk ringer mig, jag hotas ibland. Inte sådana hot att de kommer döda mig men ungefär ”ta det lugnt”, ”gör inga mer efterforskningar”. De anklagar mig för att vara från ett oppositionsparti och frågar hela tiden varför jag gör det jag gör och vad jag har för intresse i att göra efterforskningar.

– Ingen har ställt sådana frågor som jag gjort. Mitt mål är att göra saker transparenta och utbilda folk, i Bečej och i regionen, om att det är viktigt med ansvar, att politikerna har ett ansvar.

Text: Petter Holmgren