Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-04-03
Alla nyheter

Serbien: Väntad valseger för Vucic

Serbiens nuvarande premiärminister och ledaren för Serbiens progressiva parti, Aleksandar Vucic, vann som väntat presidentvalet den 2 april. Han fick 55 procent av rösterna och kan nu ta ett ännu starkare grepp över landets framtid.

Aleksandar Vucic har dominerat serbisk politik de senaste åren och är lika populär bland sina anhängare som avskydd av sina motståndare. Han startade sin politiska karriär i nationalistiska kretsar och var informationsminister i regeringen under president Milosevics sista år vid makten. Vucic hävdar att han ändrat uppfattning, beklagar sin tidigare ultranationalistiska position och är numera en förespråkare för goda relationer med grannländerna på Balkan och med EU.

Vucic har som premiärminister utlyst förtida val både 2014 och 2016 vilket har setts som en del av hans politiska strategi att befinna sig i en permanent kampanj kring sin egen person. Snarare än sakfrågor och ideologi lyfter Vucic fram sig själv; partiledaren, premiärministern och nu presidenten, som garant för Serbiens stabilitet och framsteg.

Stark ställning för Vucic

Formellt sett har premiärministern större makt än presidenten, som enligt författningen har mer av en ceremoniell funktion. Vucic valde dock att ställa upp i presidentvalet då denna post använts av flera tidigare ledare som en de facto-maktposition. Vucics ställning i den regerande koalitionen är så stark att han kommer få större politisk makt än premiärministern. Vucics kritiker menar att han inspirerats av Putin i Ryssland som alternerar mellan premiärminister- och presidentposten och hela tiden har den reella makten oavsett titel.

Vucic och det styrande partiet gjorde allt för att vinna stort och undvika en andra valomgång. Regeringen har använt statens resurser för att mobilisera väljare och presenterat alla andra kandidater som inkompetenta och bakåtsträvande. Vucic har fått 90 procent av medieutrymmet och använt dubbelt så många kampanjskyltar, affischer och banderoller som övriga kandidater tillsammans.

Aggressiv kampanj

Atmosfären under kampanjen har varit aggressiv och Vucics kampanj har anklagat oppositionen för att hota landets stabilitet. En hög tjänsteman från Serbiens progressiva parti anklagade hustrun till en av de främsta oppositionskandidaterna, Vuk Jeremic, för att vara ledare för den största knarkkartellen i Serbien. Vucic bad till slut om ursäkt för den grundlösa anklagelsen, men inte till henne själv utan till väljarna och menade att uttalandet provocerats fram av oppositionens aggressiva kampanj mot Vucic.

Bland de övriga kandidaterna fanns den oberoende kandidaten Sasa Jankovic som var justitieombudsman tills för några månader sedan. Han stöddes av flera oppositionspartier på en center-vänsteragenda med huvudbudskapet att statens institutioner måste styras av lagen snarare än regeringspartiet eller presidenten. Men Jankovic är inte särskilt karismatisk och trots brett stöd av den intellektuella eliten, lyckades han bara övertyga knappt 16 procent av väljarna. Andra kandidater var bland andra Vuk Jeremic, före detta utrikesminister och tidigare ordförande i FN:s generalförsamling, som fick cirka 6 procent av rösterna.

Störst överraskning kom från den fiktiva karaktären Ljubisa Preletacevic-Beli som fick 9,5 procent av rösterna. Beli spelas av den 25-årige Luka Maksimovic och lyckades framför allt mobilisera folk som har förlorat förtroendet för de traditionella partierna. Karaktären är en nidbild av en korrupt, populistisk politiker som lovar vad som helst för att bli vald. Han genomförde kampanjen i en vit kostym och lovade folk jobb eller universitetsdiplom i utbyte mot deras röster. Beli ställde upp i lokalvalen i huvudstaden Belgrad förra året och kom på andra plats i förra årets lokalval med 20 procent av rösterna.

Text: Danilo Milic och Johan Schmidt

Presentation av kandidaterna (Balkan Insight)