Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-04-21
Alla krönikor

Regeringen anklagas för skrämseltaktik

Sittande premiärminister Aleksander Vučić ser ut att gå emot en säker seger i Serbiens parlamentsval på söndag. Vučić är lika populär bland sina anhängare som hatad av sina motståndare som beskyller honom att föra landet mot ett auktoritärt styre.

– Vučić har dels lyckats övertyga folk att han är en seriös politiker som gör allt för sitt land. Men framför allt beror hans relativt starka stöd på att folk är besvikna på andra partier och saknar alternativ, säger Danilo Milic, handläggare på Palmecentrets kontor i Serbien.

Misstron mot politiker har lett till en utbredd politisk apati och opinionsmätningar pekar på ett lågt valdeltagande kring 55 procent. Serbien håller val både till det nationella parlamentet och till kommuner och regeringsalliansen byggd kring det största partiet, Serbiens progressiva parti (SNS), har kring 50 procent i opinionsundersökningarna. Störst parti efter SNS är Socialistpartiet med cirka 12 procent medan det tidigare regeringspartiet Demokratiska Partiet får knappt 6 procent.

Kommunvalen genomförs som planerat efter fyra års mandatperiod medan parlamentsvalet, som skulle hållas 2018, har tidigarelagts två år. Enligt SNS partiledare och premiärministern Aleksander Vučić krävs förnyad demokratisk legitimitet då regeringen vill driva igenom ett omfattande reformpaket som innehåller flera kontroversiella förslag. Enligt oppositionen vill Vučić passa på att utnyttja sin popularitet i opinionen för att kunna ta kontroll över samtliga delar av statsapparaten i hela landet.

Kampanjen har varit relativt avslagen och valet ses mer som en förtroendeomröstning om Vučić än om sakfrågor. Oppositionen anklagar regeringen för skrämseltaktik, bland annat genom att säga att den som inte röstar på sittande regeringskoalition kommer förlora sin pension. Samtidigt domineras landets medier av ett starkt stöd för SNS och en avsaknad av kritisk granskning av regeringen.

Under valkampanjen dömdes den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic till 40 års fängelse av Haag-tribunalen för övergrepp i Bosnien under kriget i början av 1990-talet medan serbnationalistiske politikern Vojislav Seselj frikändes av samma domstol. Utslagen gav Serbiens nationalistiska och högerextrema småpartier extra skjuts och flera av dem, bland andra Seseljs parti, ser nu att komma över 5-procentspärren och ta plats i parlamentet.

– Haagtribunalen har gett Seselj enormt mycket uppmärksamhet som han utnyttjat på ett smart sätt för att komma in i parlamentet. Samtidigt använder nu Vučić det ökade stödet för högerextrema partier som ett skräckexempel på vad alternativet till honom skulle vara, säger Danilo Milic.

Text: Johan Schmidt