
Situationen för Syriens flyktingar
Det har gått tre år sedan syriska medborgare började att demonstrera mot al-Assads regim. De fredliga demonstrationerna bemöttes med våld och snart utvecklades situationen till ett inbördeskrig. I dag är över två och en halv miljon människor på flykt.– 200 människor beräknas ha dött i Jarmuk på grund av brist på mat, sjukvård och medicin. Många har flytt men det finns fortfarande många kvar i flyktinglägret, de som blir kvar är de äldre och de sjuka, sa Katarina Bergehed, Amnesty International, på ett seminarium om Syrien som arrangerades i Folkets hus i Göteborg den 15 mars.
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot som sitter i justitieutskottet, berättade att riksdagsledamöterna har startat ett Syriennätverk för att diskutera över partigränserna vad Sverige kan och bör göra för att situationen ska förbättras.
– Kvinnornas roll är avgörande för en lösning i Syrien, sa Mattias Jonsson.
Samira Zair representerar den av Palmecentret stödda organisationen Syrian Women’s Network (SWN), som bland annat arbetar med att opinionsbilda för en förbättring av situationen i flyktinglägren. Förutom de problem som alla flyktingar ställs inför förekommer också sexuella trakasserier som särskilt drabbar kvinnor.
– Vi fokuserar på flera frågor i nätverket och situationen i flyktinglägren är en viktig fråga. En annan är att regimen ska släppa de samvetsfångar som godtyckligt har fängslats av regimen sa Samira Zair.
Molham Saker har suttit fängslad i Syrien två gånger, den ena gången innan kriget bröt ut och den andra gången efteråt.
– En vanlig syn var tre, fyra kroppar som kunde ligga på hög i ett hörn, vissa saknade ögon, på andra hade man skurit upp magen, sa Molham Saker.
Han har själv upplevt tortyren.
– De hängde oss i händerna så att vi nätt och jämnt nuddade marken med tårna.
Ahmad Al-Zain, tandläkare, bodde i ett av de områden som regimens trupper belägrade sa Molham Saker.
– Det låg en medvetslös kvinna på marken på kliniken, vi försökte få liv i henne och när hon till slut vaknade berättade hon att hon varken fått äta eller dricka på tre dagar, sa Ahmad Al-Zain.
Seminariet arrangerades av ABF Göteborg, Amnesty International, Syrian Women’s Network och Olof Palmes Internationella Center.
Text: Dina El-sofy