
Stadsodling i sydafrikanska kåkstaden
Ekasi Project Green är ett stadsodlingsprojekt som startades i kåkstaden Khayelitsha och som drivs av unga människor från området. Projektet avser att främja en hälsosam livsstil och producera näringsrik mat som folk har råd med. Dessutom skapar odlingsprojektet en yta där unga människor får utlopp för sin kreativitet och kan utvecklas som individer.Hur startade Ekasi Green?
– Det finns mycket som anses negativt med vårt område. Varje gång man läser något om Khayelitsha så läser man om våld, rån, att unga inte går till skolan och höga arbetslöshetssiffror. Ur den vetskapen föddes Ekasi Green. Vi gick till rektorn på vår skola och frågade om vi fick låna lite land och på den vägen är det.
Det finns ju så många behov i Sydafrika, hur kom det sig att det blev just odling?
– För att vi är hungriga! Återförsäljare i butiker har ett alldeles för högt pris, vi har inte ens råd med den billigaste maten. Därför bestämde vi oss för att producera vår egen mat som vi själva kan äta men också sälja till invånarna i vårt område för en billig peng. Dessutom är maten ekologisk.
– Vi anordnar olika tillställningar, som exempelvis studiecirklar eller så kallade “eat-in’s” där kockar och dietister lär ut sina kunskaper, utan att ta betalt. Vi får även hjälp av den globala “slow food”-rörelsen med att marknadsföra våra tillställningar och finansiera vissa saker vi kan behöva.
Förutom att ge unga människor möjligheten att odla sin egen mat och därigenom tillgång till billigare och miljövänligare mat, vilka andra fördelar ser du med att organisera i Khayelitsha på detta sätt?
– Att vi ger människor chansen till riktigt bra mat. Mat är medicin. Ungdomar som tar droger kan även få volontärarbete hos oss och får därigenom mat, samt att vi får visa dem något positivt som sker i deras närhet. I framtiden önskar vi att få ännu mer mark att odla på så att vårt projekt kan utökas.
Ekasi är en partnerorganisation till YGAP och IFWEA – en internationell folkbildningsfederation där bland annat svenska ABF ingår – och en del av IFWEA:s studiecirkelprogram.
Text: Frida Sundqvist