Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-04-28
Alla case

Stöd Syriens lärare!

Över 12 miljoner människor har flytt kriget i Syrien. Hälften av dem är barn.

Barnen och ungdomarna i de syriska flyktinglägren behöver hopp och framtidstro. För i framtiden, när kriget tagit slut, är det de som ska bygga upp ett nytt, fredligt och demokratiskt Syrien.

Därför byggs skolor i flyktinglägren. En av de organisationer som är delaktiga är Syrian Women’s Network, som först bildades för att inkludera kvinnor i den demokratiska syriska oppositionen.

– Även om eleverna är i Turkiet nu befinner de sig fortfarande mentalt i Syrien. Jag försöker ta dem ur kriget några timmar om dagen. Det är ingen lätt uppgift, säger Nidal Jojack Muhammad.

Hon är av de lärare som deltar i utbildningsprogrammet för syriska lärare. Lärarna behöver vidareutbildning för att kunna hjälpa de unga i flyktinglägren. Utbildningen drivs tillsammans med organisationen Hurras som har specialiserat sig på psykosocialt stöd och på att hjälpa barn.

Barnen har ofta bevittnat våldsamma situationer och förlorat familjemedlemmar vilket gör att de har svårt att koncentrera sig i skolan. Hurras vidareutbildar syriska lärare så att de ska kunna hjälpa barnen att hantera sina upplevelser. Lärarna ges vägledning i hur de kan nå ut till barnens familjer och det omgivande samhället för att stoppa problem som tvångsrekrytering till militanta grupper och tidiga giftermål, så att barnen kan gå i skola i stället.

Utbildningen syftar också till att bygga fredliga relationer över religiösa och etniska gränser.

De insamlade medlen används i första hand till egeninsatserna till Sida för Syrian Women’s Networks projekt tillsammans med Hurras för att hjälpa lärare hjälpa flyktingbarn. I andra hand till egeninsatserna till Sida för Syrian Women’s Networks andra projekt tillsammans med Palmecentret.

Läs vidare om Nidals vardag i skolan här. Vill du ge en gåva kan du klicka här.