Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-01-23
Alla debattinlägg

Stoppa attackerna mot Afrin!

I helgen inledde Turkiet en attack mot det kurdkontrollerade Afrin. Striderna som intensifierades under måndagen har krävt flertalet civila offer enligt Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

– Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål i norra Syrien, säger Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center. Turkiets agerande fördjupar den pågående krisen.

Sachelle Babbar/ZUMA Wire/Alamy Live News

– Det är högst beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte lyckades ena sig om att fördöma den turkiska aggressionen.

FN:s sändebud i Syrien Staffan de Mistura återupptar fredsförhandlingarna i Wien nästa vecka, varpå en efterföljande fredskongress ska arrangeras i ryska Sotji. Denna gång hoppas man kunna träffa en överenskommelse. Det kurdiska partiet PYD i Syrien, som består av en majoritet syriska kurder, har konsekvent uteslutits från alla fredssamtal som rör Syrien.

– Efter de senaste dagarnas händelseutveckling blir det ännu tydligare att samtal om fred även måste omfatta nordöstra Syrien och inkludera PYD. Om inte alla aktörer bjuds in till samtalen kommer det inte vara möjligt att nå varaktig fred, säger Anna Sundström.

Den turkiska regeringens flygattacker mot kurdiska mål spär också på den ökade polariseringen i Turkiet, ett land där konfliktnivån ökar mer och mer för varje dag. Rättssystemet och institutionerna är allvarligt försvagade, oppositionella arresteras och fängslas samtidigt som konservatismen och nationalismen ökar. I ett land med många minoriteter, där kurder är den största, är det ett farligt läge som bäddar för ytterligare konflikter.

Det är uppenbart att Turkiets regering vill minska kurders dominans och kraft i Syrien, och dessutom samla inrikespolitiska poäng inför de stundande valen 2019.

– Lokalvalen blir en temperaturmätare för stödet till regeringspartiet AKP. För presidenten Erdogan personligen är det en överlevnadsfråga, säger Anna Sundström. Att det största oppositionspartiet CHP ställt sig bakom attacken är mycket beklagligt.