Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-12-02
Alla krönikor

Stoppa det moderna slaveriet!

Slaveri är fortfarande ett stort problem på många håll i världen. I samband med internationella dagen mot slaveri kräver den svenska fackföreningsrörelsen att regeringen gör mer i kampen mot tvångsarbete.

I dag den 2 december är det internationella dagen för avskaffande av tvångs- och slavarbete. När man säger ordet ”slaveri” tänker de flesta på sådant som antikens Rom, eller 1800-talets bomullsplantager i USAs sydstater.

Men slaveri och olika former av tvångsarbete finns fortfarande kvar – även i vårt närområde.

Fler slavar i dag än någonsin

Enligt FN:s arbetslivsorgan ILO är 21 miljoner människor runt om i världen tvångsarbetande i någon form. Av dessa finns 1,6 miljoner i Europa. Och antalet ökar.

– Det är fler människor i slavarbete i dag än någonsin tidigare, säger Oscar Ernerot som är ombudsman på LOs internationella enhet.

Det handlar dels om hemstädningsbranschen, men även till exempel boskapsrancher i Paraguay och  fiskeindustrin i Filippinerna. I Indien finns miljontals skuldslavar, som tvingas arbeta gratis för att de (eller deras föräldrar – för det handlar ofta om barn) lånat pengar av någon och inte kunnat betala tillbaka.

Livegenskap för migrantarbetare

Det finns också verksamhet som befinner sig i gränslandet mellan lönearbete och rent slaveri. I rika gulfstater som Qatar finns det så kallade kafalasystemet, en form av livegenskap för migrantarbetare. LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har kallat systemet för ”2000-talets apartheid”.

LO kräver att Sveriges regering så fort som möjligt ratificerar (det vill säga förbinder sig att följa) protokollet till ILOs konvention nummer 29, som riktar sig mot tvångsarbete. Annars finns det enligt LO risk för att andelen människor som hamnar i tvångsarbete ökar dramatiskt.

Att regeringen bör ratificera protokollet handlar dels om att vara ett internationellt föredöme, för att sätta tryck på andra stater. Men också om att skydda arbetare i Sverige, inte minst papperslösa och migrantarbetare.

Viktigt att Sverige tar ansvar

– För den som tvingas arbeta utanför den etablerade arbetsmarknaden är risken stor att man utnyttjas och tvingas till att utföra arbeten utan sitt medgivande. Därför är det viktigt att Sverige ger människor detta grundläggande skydd som en ratificering innebär, säger Oscar Ernerot.

Den globala fackliga sammanslutningen ITUC, där svenska LO, TCO och Saco ingår, genomför just nu en namninsamling för kravet på att protokollet till ILOs konvention nummer 29 ska ratificeras. Skriv på här.

Text: Kalle Holmqvist