Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-09-21
Alla debattinlägg

Stoppa våldet i Burma!

Den svenska arbetarrörelsen har en lång tradition av solidaritet med Burmas folk. Nu startar vi en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

Det har varit bedrövande och upprörande att läsa den senaste tidens nyhetsrapportering om förföljelserna av minoritetsgruppen rohingya i Burma. Palmecentret har under lång tid givit stöd till den burmesiska demokratirörelsen och vi var många som hoppades på att Burma skulle gå mot en bättre framtid efter valet 2015, då NLD blev största parti i parlamentet och den legendariska Aung San Suu Kyi blev en av landets högsta ledare.

I våras publicerade Palmecentret i samarbete med Tankesmedjan Tiden rapporten Burmas besvikelse som handlar om Aung San Suu Kyis första år vid makten. I rapporten framgår att förtrycket mot etniska minoriteter har fortsatt. Dessutom har det skett oroväckande inskränkningar av yttrandefriheten.

Nu i höst har våldet eskalerat. Hundratusentals människor har tvingats fly till Bangladesh.

Vi måste vara medvetna om att situationen inte är enkel – trots demokratiska val har militären enligt konstitutionen mycket makt. Trycket på militären att upphöra med våldet måste öka. Burmas demokratiskt valda regering har ett moraliskt ansvar att fördöma militärens agerande och verka för att stoppa konflikten.

Den svenska arbetarrörelsen har en lång tradition av solidaritet med Burmas folk. Palmecentret driver bland annat projekt med kvinnoorganisationer och fackföreningar. Vi fortsätter att rapportera om situationen i Burma och vi fortsätter att kräva att alla landets invånare får lika rättigheter.

Nu startar vi även en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt till Bangladesh. Läs mer om insamlingen här.

Text: Anna Sundström