Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-06-20
Alla nyheter

Stort missnöje bland sydafrikaner

ANC riskerar att förlora sin dominans på Sydafrikas politiska karta.

Om några månader hålls lokalval i Sydafrika, och för första gången sedan demokratin infördes riskerar det regerande partiet ANC att förlora sin dominans. Missnöjet är nämligen stort bland gräsrötterna.

Auburn Daniels. Foto: Jonatan Karreskog

ANC är ett parti som har åstadkommit oerhört mycket. Sydafrika är ett bättre land än någonsin – även om utvecklingen på många sätt hade kunnat vara ännu bättre. Men tyvärr har gapet mellan folket och politikerna blivit större.

Under Jacob Zumas presidentperiod har ANC upplevt flera olika skandaler, där högt uppsatta företrädare anklagats för att använda skattemedel för egen vinning. Allt detta har haft en negativ påverkan på ANC:s trovärdighet och besvikelsen är stor bland partiets medlemmar och sympatisörer.

Det finns flera partier som utmanar ANC. Julius Malema, före detta ordförande för ANC:s ungdomsförbund, är nu partiledare för partiet Economic Freedom Fighters – som har utnyttjat ANC:s svagheter till sin fördel. Julius Malema är en ung ledare som är oerhört retoriskt begåvad och som dessutom vågar tala klarspråk om korrumperade politiker. Han känner till bristerna väl, och var själv en del av problemet när han var inom ANC.

Det största oppositionspartiet, Democratic Alliance, har också vunnit mycket på missnöjet och styr numera i Västra Kapprovinsen. Mmusi Maimane, som är partiets första svarta ledare, har starkt stöd och anses ha hög moral. Democratic Alliance betraktas på många håll fortfarande som »de vitas parti« men får ändå ökat stöd från den svarta medelklassen i storstäderna.

Men det största hotet mot ANC är inte oppositionspartierna. Att det finns oppositionella partier är bara bra, och ett tecken på att demokratin är stark. Nej, hotet mot ANC kommer inifrån partiet självt. Väljarna har lågt förtroende för politikerna, vanmakten växer bland sydafrikanerna. Många tycker att politikerna bara är intresserade av makt och pengar.

Den 3 augusti är det lokalval i Sydafrika. Valdeltagandet riskerar att bli lågt. Många kommer att ligga på soffan eftersom de känner att de inte har något riktigt val.

Det förra lokalvalet visade att stödet för ANC har minskat i till exempel Port Elizabeth (Nelson Mandela metropol) och Pretoria, som både traditionellt har varit starka fästen för partiet. Trenden kommer förmodligen att fortsätta så länge Jacob Zuma är i ledningen. Zuma personifierar problemen inom ANC. Men problemen inom partiet är större än bara en enskild individ. Det handlar om strukturella och systematiska missförhållanden, om en partikultur där de grundläggande värderingarna har tappats bort.

ANC befinner sig vid ett vägskäl. Om partiet går fel väg riskerar det att få allvarliga konsekvenser, inte bara för Sydafrika utan för hela regionen. Det som behövs nu är partiföreträdare med god etik som är modiga nog att vara med och vända den negativa trenden.

Text: Auburn Daniels