Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-03-30
Alla debattinlägg

Sverige kan säga ifrån

Politiska fångar och förtryck mot oppositionen fortsätter att vara politisk vardag i Belarus. Sverige kan vara det land som ifrågasätter presidentens deltagande på toppmötet i Riga.

I mars genomförde polisen en husrannsakan hos en ledande socialdemokratisk oppositionspolitiker i Belarus. Polisen konfiskerade dator och anteckningsböcker. Ett uttryck för regimens repression, som väntas tillta inför höstens val.

Om man bor i en auktoritär stat som Belarus är det inte riskfritt att försöka aktivera sig fackligt eller politiskt. Har någon sett dig på en demonstration mot valfusket? Ja, då ska du vara beredd på att bli av med jobbet eller din studieplats. Många tycker det är bättre att avstå från att göra något. För säkerhets skull.

Förtryck mot oppositionen och politiska fångar fortsätter att vara politisk vardag. Kritiska rapporter och bottenplaceringar i diverse demokratiindex duggar tätt. Vem som vinner presidentvalet i november i år vet vi redan nu. Aleksandr Lukasjenka har vunnit alla val sedan 1994. Det som däremot håller på att förändras är att EU nu är mer villigt att utnyttja möjligheterna som har uppstått i samband med kriget i Ukraina.

Lettland – som under det första halvåret 2015 är EU-ordförande – har signalerat att man vill bjuda in Aleksandr Lukasjenka till toppmötet i Riga i maj inom ramen för det så kallade Östliga partnerskapet. Trots att hans namn är svartlistat och han inte kan få ett EU-visum.

President Lukasjenka, som fick 80 procent av rösterna i senaste valet, har fått många chanser att imponera på omvärlden. Först som en gästvänlig värd för hockey-VM. Nyligen som fredsmäklare under förhandlingarna om Ukrainakrisen i Minsk. Han stod då värd för diskussionerna mellan regeringscheferna från Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike i femton timmar i sträck. Detta ska alltså belönas med en resa till toppmötet i Riga.

Sverige kan vara det land som ifrågasätter presidentens deltagande på toppmötet i Riga. Det var ju vi och Polen som tog initiativet till en gemensam politik mellan EU-länderna, Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Belarus, det så kallade Östliga partnerskapet.

Partnerskapet beskrivs på regeringens hemsida som ett verktyg för att främja reformer i partnerländerna. Respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är grundläggande för partnerländernas fördjupade integration och samarbete med EU. Samarbetet är, skriver man, tydligt kopplat till respektive lands reformframsteg, i linje med principen om ”mer för mer”.

Genom att protestera mot inbjudan kan Sverige i handling visa att vi står fast vid den principen. Systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna ska inte belönas med en inbjudan till EU:s finrum.

Text: Anna Sundström

Texten har även publicerats i Dagens Arena.