Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-05-27
Alla case

Sydafrika: De skildrar missförhållanden på arbetsplatserna

Palmecentrets sydafrikanska partnerorganisation Workers World Media Production arbetar sedan 2009 med att producera tv-programmet Labour Show. Där skildras arbetarnas vardag och de missförhållanden som arbetare dagligen möter på sina arbetsplatser.

Sharon McKinnon

Sharon McKinnon är producent och redigerare för Labour Show. Det går inte att ta miste på hennes brinnande engagemang för arbetet när hon berättar om programmet.

– Det är en unik show, mig veterligen den enda i sitt slag. Jag var med och startade Labour show 2009 och jag fullkomligt älskar att arbeta med programmet, säger Sharon McKinnon.

En gång per vecka livesänds det timslånga programmet från organisationens studio. Temat är ofta en aktuell händelse som skildrar missförhållanden på olika arbetsplatser. Ibland kommer tips in från privatpersoner, ibland handlar det om något som förekommit i media. Programmet inleds alltid med en fyra minuter lång intervju där arbetare berättar om ett specifikt problem. Därefter får en panel diskutera frågan och det finns även möjlighet för tittarna att ställa frågor till panelen genom att sms:a in till programmet.

Eftersom Labour Show sänds på radio når de även personer som inte är läs- och skrivkunniga, berättar Sharon McKinnon.

– Vi försöker vara så lättillgängliga som möjligt, därför sänder vi via två olika tv-kanaler och showen läggs även ut på vår hemsida och på Facebook, säger Sharon McKinnon.

Programmet får mycket positiv respons, i form av mail och sms från tittare. Men alla uppskattar inte deras arbete.

– Det finns ett flertal företag vars anställda vi skulle vilja intervjua inför våra program, men arbetsgivarna vägrar att tillåta det. De har till och med skrivit in i anställningskontrakten att det är förbjudet för de anställda att prata med media, säger hon.

Även bland de arbetare som inte har en sådan klausul inskriven i sina kontrakt är rädslan för att prata med media stor. Många har osäkra arbetsförhållanden och vill inte riskera att bli uppsagda, då det råder hög arbetslöshet i Sydafrika. Ofta tar det lång tid att bygga upp ett förtroende bland arbetarna, berättar Sharon McKinnon.

– Vi arbetar mot missförhållanden och exploatering av arbetare. Vårt mål är förbättrade arbetsförhållanden för arbetare och att de ska känna till vilka rättigheter de har på sina arbetsplatser, säger hon.

Text och foto: Annie Stenberg