Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-08-24
Alla case

Sydafrika: Hudfärg avgör lön och förmåner

I Sydafrika visar undersökningar att fler än 200 000 arbetare lever i slaveri. Arvet från apartheid och stor migration från närliggande länder har skapat ett överskott av arbetskraft som framför allt utnyttjas i hushålls-, lant- och byggsektorn.

Arbetsgivaren ser oss inte som människor, vi är ägodelar. Och inte bara det, vi är ägodelar som kostar honom pengar, säger Clifford Matthyse som arbetar för vinproducenten Robertson Winery i Västra kapprovinsen i Sydafrika.

Matthyse har arbetat för Robertson Winery i 14 år. Han har bland annat varit med och konstruerat den maskin som paketerar vingårdens bag-in-box-vin. När det är problem med maskinen så kommer mekanikerna fortfarande till honom och frågar om råd. Trots det befinner sig Matthyse i lönekategorin för ”okvalificerad arbetskraft” och han tjänar långt under vad han borde göra enligt lagen.

Samtidigt tjänar mekanikerna som han lärt upp, varav de flesta är vita, mångdubbelt mer och åtnjuter helt andra förmåner än Matthyse.

– Vi lever fortfarande i ett djupt rasistiskt samhälle, där hudfärg avgör vilka möjligheter vi har. Människor som gör samma jobb får olika lön baserat på hudfärg och mina utbildningar och diplom betyder ingenting, eftersom jag inte är vit, säger han uppgivet.

Text och foto: Andreas Karlsson

Läs mer i broschyren Frihet! Bekämpa slaveriet!