Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-09-19
Alla case

Stöd de strejkande lantarbetarna!

Vingårdsarbetarna på Robertson Winery strejkar för att visa att de inte längre går med på dåliga löner och usla arbetsförhållanden.

Kräver en lön att leva på

Arbetarna på Robertson Winery kräver inte mycket, de vill bara att pengarna ska räcka till mat, hyra, hygienartiklar samt till barnens skolgång. I dag tjänar en arbetare 2900-3400 rand, de kräver 8500 rand (cirka 5500 kronor).

Arbetarna har berättat hur jobbet är som att vara i ett fängelse. Varje gång de behöver gå på toa måste de stämpla ut. Arbetarna har tjugo minuter per dag som de kan använda till lunchrast, fika och toabesök. Detta är ett stort problem för kvinnorna när de har mens, deras tjugo minuter räcker inte till när de måste gå på toa fler gånger än vanligt.

Stöd för de strejkande

Trust for Community outreach and education (TCOE) stöttar fattiga lantbruksarbetare runt om i Sydafrika. Under strejken på Robertson Winery jobbar TCOE framför allt med organisering. De arbetar nära tillsammans med fackföreningen CSAAWU för att få arbetarna att organisera sig. De gör allt från att anordna demonstrationer och ha insamlingsfester till att skapa möjlighet för arbetarna att synas i media för att kunna berätta sina historier.

TCOE bedriver också ett stort insamlingsarbete för de strejkande vingårdsarbetarna. Det går åt mycket pengar under strejken. Det behövs pengar till advokatkostnader och busstransporter. Det läggs även mycket pengar på mat till arbetarna eftersom de inte får någon ersättning under strejken.

Bojkotta Robertson Winery!

En sak vi kan göra i Sverige är att inte köpa vinerna från Robertson Winery. Systembolaget är en viktig kund för Robertson Winery. Skulle Systembolaget börja ställa högre krav på arbetarnas löner och arbetsförhållanden skulle tryggheten för arbetarna öka.

Text: Tom Winther

Läs mer hos Afrikagrupperna.