Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-10-17
Alla krönikor

Tiden är knapp för mänskligheten

Samma dag som FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin rapport stod det klart att högerpopulisten Jair Bolsonaro vunnit den första valomgången i Brasilien. Bolsonaro är en av många politiska ledare som tvivlar på klimatförändringarna.

Vi har 30 år på oss att hejda uppvärmningen. För politikens fokus, som numera tycks begränsas till fyr- eller femåriga mandatperioder, kan det tyckas länge. Men för mänskligheten är tiden knapp.

Förra veckan presenterade FN:s klimatpanel IPCC en rapport som slog fast att dubbla insatser krävs för att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Dubbla insatser! Inte bara är det ett underbetyg till vad som nu görs. Det är en tydlig signal om att mer behöver göras. Koldioxidutsläppen måste minska kraftigt redan inom 10 år för att 2050 vara nere på runt noll. Vi har alltså bara 30 år på oss, slår rapporten fast, därefter är det helt enkelt försent. Uppvärmningen kommer inte att kunna hejdas.

Den insikten borde ge oss alla en ångestsmocka.

Samma dag som IPCC presenterade sin rapport stod det klart att högerpopulisten Jair Bolsonaros vunnit de flesta rösterna i den första valomgången i Brasilien.

Oppositionsledaren och ex-presidenten Lula da Silva, som tillhör Socialdemokraternas systerparti PT, ledde opinionsmätningarna men förbjöds av myndigheterna att ställa upp i presidentvalet, på grund av ett korruptionsåtal.

Jair Bolsonaro har redan aviserat att om han blir president tänker han dra Brasilien ur Parisavtalet, lägga ned landets miljödepartement och öppna upp naturreservat för gruvexploatering. Han har gått till val på att ta bort de kontrollmekanismer som finns för att hindra skövlingen av regnskogen.

Bolsonaro listar sig till skaran av politiska ledare som tvivlar på klimatförändringarna. Donald Trump är en annan. Jimmie Åkesson ytterligare en.

Högerpopulisterna kommer bokstavligt talat att bli vår död. De och alla andra som inte på allvar är beredda att agera. Så det ankommer på oss andra. Det måste vara slut på ”strutsandet”. Upp med huvudet ur sanden!

I eftervalsanalyserna de senaste åren har en ofta återkommande synpunkt varit att socialdemokratin saknar ett samhällsprojekt och att bristen på stora reformförslag bidragit till den kräftgång vi sett, inte minst i stora delar av Europa. Men hallå! Vår tids stora och helt nödvändiga samhällsprojekt finns rakt under våra näsor: en politik för hållbar utveckling. Där reformer för ökad jämlikhet går sida vid sida med reformer för den helt livsavgörande omställningen. Då kan vi på allvar utmana den populistiska högern och visa att en (annan) värld är möjlig – också efter 2050.

Text: Anna Sundström

[factbox]

”Kampen mot den globala miljöförstöringen är en central uppgift. Vi måste skydda ozonskiktet runt vår jord. Vi måste hejda nedsmutsningen av världshaven. Vi måste stoppa skövlingen av urskogarna och hejda ökenutbredningen. Och vi måste få internationell uppslutning i ansträngningarna att minska luftföroreningarna.”
– Olof Palme, 1985

Läs mer om Olof Palme och miljöfrågorna

[/factbox]