Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-10-09
Alla nyheter

Tunisien: Nobels fredspris till demokratiarbete

Från Oslo meddelades i dag att Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiens nationella dialogkvartett – som består av den fackliga centralorganisationen UGTT, arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och den nationella advokatföreningen ONAT.

Kvartetten får priset för sitt ”avgörande bidrag till uppbyggandet av en pluralistisk demokrati i Tunisien i kölvattnet av jasminrevolutionen 2011”, enligt motiveringen.

– Det här är en fantastisk dag. Vi känner oss stolta över vårt land och vårt folk, säger Moez Ben Dhia, som är internationell sekreterare för Socialdemokraternas tunisiska systerparti Ettakatol (FDTL).

Ettakatol har spelat en avgörande roll för att ge kvartetten utrymme i den politiska demokratiseringsprocessen, inte minst när det gäller att utarbeta Tunisiens nya grundlag.

Arbetet med grundlagen leddes av Ettakatols partiledare Mustapa Ben Jafar. Många människor deltog i processen vilket har gjort att grundlagen fått en bred förankring. Den har beskrivits som ett föredöme i arabvärlden och är på många sätt progressiv, till exempel eftersom den garanterar religionsfrihet och har ett starkt fokus på mänskliga rättigheter och jämställdhet.

– Det är mycket bra att lyfta fram Tunisien som positivt exempel i en instabil region. Priset är ett erkännande för den inkluderande politiska process som förts i landet efter jasminrevolutionen 2011. Folkrörelser och civilsamhällesorganisationer får välförtjänt uppmuntran och erkännande i och med denna utnämning, säger Isabel Lundin som är Palmecentrets handläggare för Mellanöstern och Nordafrika.