Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-10-20
Alla case

Tusentals sprang för kampen mot bröstcancer

I Bosnien och Hercegovina har frågan om bröstcancer tidigare varit förknippad med skam. Palmecentrets samarbetsorganisation Agora Center har deltagit i ett lopp för att samla in pengar till kampen mot bröstcancer.

Runt om i världen betraktas oktober som den officiella månaden för uppmärksammandet av kampen mot bröstcancer. Den 7 oktober anordnades ”Race for the Cure” för nionde året i rad i Sarajevo. Loppet är ett initiativ från den amerikanska organisationen Susan G. Komen och hålls årligen i 140 städer över hela världen med syfte att öka medvetenheten kring bröstcancer och kvinnors hälsa.

Agora samarbetade med en kvinnoorganisation här från Tuzla, Udruženje žena Tuzle, genom att sprida information och organisera resan till Sarajevo. Från Agora deltog cirka 10-15 personer.

I år slogs rekord för antalet deltagare – över 8000 människor samlades för att visa sitt stöd i kampen. Representanter från organisationer från 23 olika städer i landet reste till huvudstaden för att delta. Pengarna som samlas in används för att kunna ge gratis mammografi till kvinnor i Bosnien och Hercegovina som saknar social trygghet eller bor i landsbygdsområden utan möjlighet att få tillräcklig vård.

I Bosnien och Hercegovina har frågan om bröstcancer tidigare varit förknippad med skam, desinformation eller stigma. I dag ligger utmaningen snarare i att ge alla kvinnor i landet samma möjlighet till regelbundna undersökningar och för att upptäcka eventuell sjukdom i tid. Någonting som försvåras av att hälsosystemet i Bosnien och Hercegovina är decentraliserat och att en stor del av budgeten går till administration i stället för vård.

Text: Theresa Wahlqvist
Foto: Asmira Malkočević, Agora Center