Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-05-25
Alla nyheter

Olof Palmes minne hedras i Vietnam

Sveriges ambassad i Hanoi genomför under den 1 och 2 juni ett antal arrangemang för att hedra minnet av Olof Palme och hans gärning i Vietnam. Tillresta från Sverige är Pierre Schori, huvudtalare den 2 juni, samt f.d. ambassadören till Vietnam Börje Ljunggren och konstnären Thomas Qvarsebo.

Programmet ser huvudsakligen ut som följer:

Olof_Palme

1 juni

Maud Nycanders och Kristina Lindströms dokumentärfilm ”Palme” visas för studenterna på Diplomatic Academy of Vietnam, det universitet där framtidens vietnamesiska diplomater skolas.

Därefter följer en mottagning på ambassaden.

2 juni

Under förmiddagen hålls ett halvdagsseminarium på temat ”The Legacy of Olof Palme, Sweden-Vietnam Relations” på Ho Chi Minh Political Academy. Ambassadör Camilla Mellander, Pierre Schori och Börje Ljunggren samt en rad prominenta vietnamesiska personer från såväl den politiska som den akademiska sfären håller anföranden och samtalar om Palmes gärning, stödet till den vietnamesiska reformprocessen (doi moi), som inleddes för 30 år sedan, och utvecklingen av de svensk-vietnamesiska relationerna.

Under eftermiddagen sker sedan avtäckningen av Thomas Qvarsebos byst av Palme på National Hospital of Pediatrics i Hanoi, vilken finansierats av Olof Palmes internationella center, Olof Palmes minnesfond, Svenska kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja och Socialdemokraterna samt individuella bidrag. Sjukhuset byggdes med svenskt bistånd efter bombningarna av Hanoi julen 1972 och har tidigare hetat The Vietnam-Sweden Children’s Hospital och The Olof Palme Pediatric Institute. I Sverige är det känt som Olof Palmes barnsjukhus. Bysten är en replika av den som Thomas Qvarsebo skulpterat för Sveriges riksdag.

Då insamlingen av pengar för bysten gett ett överskott, har detta använts för att bekosta möbleringen av ett lekrum med barnmöbler och leksaker från IKEA. Även detta lekrum kommer att invigas.

Mer information följer efter evenemangen.

Gustav Dahlin, svenska ambassaden i Hanoi, och Börje Ljunggren