Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-01-23
Alla nyheter

Utbildning för mer demokrati

I januari genomfördes en utbildning för representanter från partier i stater som är eller har varit auktoritärt styrda. Deltagarna fick bland annat diskutera hur man bedriver kampanjer och opinionsbildning.

I många länder är förutsättningarna för partipolitiskt arbete svåra. Det handlar till exempel om länder som är, eller nyligen varit, auktoritärt och odemokratiskt styrda. Socialdemokraterna och Palmecentret samarbetar med partier i flera sådana länder och anordnar bland annat kurser och konferenser.

I januari kom 16 representanter från partier i Egypten, Belarus, Västsahara, Zimbabwe och Tunisien till Bommersvik utanför Stockholm för att delta i utbildningen Palme Center Academy.

Två av dem var Goodrich Chimbaira och Faith Chakwera som tillhör Movement for Democratic Change (MDC) i Zimbabwe. MDC är ett parti som bildats ur fackföreningsrörelsen.

– Vi har pratat mycket om strategier för kampanjer, sa Goodrich.

Faith berättade att Zimbabwe är ett land där det finns många olika språk, folkgrupper och religioner.

– När vi bygger upp ett parti måste vi tänka på mångfald och åsiktsfrihet. Vi kan inte diskriminera varandra på grund av språk eller kultur. Alla måste kunna vara med och ha något att säga till om, sa hon.

Faith Chakwera och Goodrich Chimbaira, Zimbabwe

Utbildningen gör det möjligt för likasinnade partier att lära sig av varandra. Deltagarna har liknande utmaningar eftersom de bor i länder som saknar ett väletablerat demokratiskt system. Våld, arresteringar och förföljelser gör det svårt att verka fritt. Trots det arbetar de vidare med att bygga upp partier och folkrörelser.

MDC har ett stort engagemang i internationella frågor och knyter gärna kontakter med folkrörelser i andra länder.

– Ju fler vänner vi har utomlands desto bättre, sa Goodrich.

Kursdeltagarna fick bland annat arbeta fram en kampanjplan som var anpassad till deras lands förhållanden. När de kommer tillbaka till sina länder kommer de att genomföra projekten.

De som deltagit i kursen kan dessutom sprida sina kunskaper till partikamraterna.

– Hemma i Zimbabwe kan vi utbilda andra i det vi lärt oss, säger Goodrich Chimbaira.

Text: Kalle Holmqvist