Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-11-01
Alla nyheter

Uttalande om den alarmerande situationen i Turkiet

Situationen i Turkiet fortsätter att eskalera i fel riktning. I går sattes den turkiska tidningen Cumhuriyet under utredning av turkiska myndigheter och dess chefredaktör och ett dussin medarbetare har arresterats, anklagade för att ha stött terrorism.

Tidigare i veckan arresterades bland annat HDP-politikerna och borgmästarna i staden Diyarbakir, Gultan Kisanak och Firat Anli. Demokratiskt valda politiker med väljarnas förtroende. Två exempel på de tusentals politiker, människorättsaktivister och journalister som har frihetsberövats på godtyckliga grunder det senaste året. För oss som ser Turkiet som ett framtida EU-land är detta mycket oroande. Genom att inskränka yttrande-, organiserings- och pressfriheten håller president Recep Tayyip Erdogan och AKP-regeringen på att avskaffa grundläggande mänskliga rättigheter.

– Den rådande politiska utvecklingen i Turkiet måste upphöra. Intensifiering av våld och åsidosättande av demokratiska principer måste ersättas med dialog och med respekt för demokratiska principer, säger Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.