Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-03-27
Alla krönikor

Vad är alternativet?

Nu kritiseras utrikesministern för att relationen till Saudiarabien försämrats. Men hur kan Saudiarabien kallas något annat än diktatur?

Kritik är utvecklande. På en del arbetsplatser jag varit på, inte minst på redaktioner, har vi särskilt välkomnat kritik som levereras tillsammans med konstruktiva förslag på alternativa lösningar. Efter den så kallade decemberöverenskommelsen har jag av dem som kritiserat den, i den andan, efterfrågat alternativ. Gensvaret har varit i stort sett obefintligt.

Nu kritiseras utrikesminister Margot Wallström för att relationen till Saudiarabien avsevärt försämrats. Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström säger ”Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas”. Riksdagsledamot Hans Rothenberg (M) skriver på Twitter att ”Regeringen saknar diplomatisk finess”. Och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skrev i slutet av förra veckan en DN debatt-artikel där hon kommer till slutsatsen att situationen var dåligt hanterad.

Men frågan som förblir obesvarad är vilka deras alternativ är? Borde avtalet förlängts eller rent av utvecklats? Eller tycker de också att avtalet borde sagts upp? När journalister frågar om Saudiarabien är en diktatur och kränker mänskliga rättigheter, vad tycker de då att utrikesministern borde svara?

Organisationen Freedom house mäter årligen yttrandefrihet, pressfrihet och rätten att organisera sig samt möjligheten att välja företrädare genom att rösta. Saudiarabien får sämsta möjliga resultat i samtliga kategorier. Hur kan ett sådant land ges en annan beteckning än diktatur? Kritikerna ger ingen förklaring på vilka ord som borde ha använts utan tiger när frågan ställs.

Vi säger att vi i Sverige ska ha ett försvar som försvarar såväl vårt territorium som våra grundläggande värden. För att kunna göra det måste vi ha ett starkt eget försvar och för att upprätthålla det och trovärdigheten kring vår alliansfrihet behöver vi en egen försvarsindustri. Men vad händer om vi exporterar vapen till länder som fråntar människor möjligheten att förverkliga de värden vi själva anser oss skydda? Har vi då inte inskränkt dessa värden som vi brukar kalla gränslösa till att bli nationella?

Kritik är utvecklande och inte minst om det levereras tillsammans med egna förslag. Vill man att Saudiarabien ska kallas något annat än en diktatur bör man säga vad och förklara varför.

Text: Jens Orback