Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-08-11
Alla nyheter

Våg av utomrättsliga avrättningar i Filippinerna

Internationella människorättsorganisationer slår larm om att fler än 700 personer misstänkta för drogmissbruk eller langning har mördats i Filippinerna bara under de senaste tre månaderna.

Bakom vågen av utomrättsliga avrättningar ligger polis och beväpnade civila, som har uppmanats av landets nye president Rodrigo Duterte att lagen i egna händer för att komma till rätta med landets höga kriminalitet.

Trots den hårda kritiken hyllar president Duterte utvecklingen, som han menar är ett viktigt steg i att bekämpa knarkligorna. Han har nyligen dessutom gått i polemik med landets högsta domstol, och varnat för ifrågasättanden av den konstitutionella grunden för hans hårdföra politik. I ett uttalande har han gått så långt att han har hotat med att införa nationella krigslagar, något som skulle inskränka filippiniernas grundläggande fri- och rättigheter avsevärt.

Palmecentret ser med oro på den senaste utvecklingen i Filippinerna under Rodrigo Dutertes styre. På kort tid har avsevärda bakslag skett avseende demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna. Brottslighet och andra stora samhällsproblem får aldrig användas som en ursäkt för att kringgå de mest grundläggande principerna i en rättsstat.

-När rättsstatens principer sätts ur spel och gemene man tar lagen i egna händer för att skipa rättvisa går vi en farlig utveckling till mötes där slutligen ingen människa går säker. Det är oerhört viktigt att de mänskliga rättigheterna i Filippinerna respekteras, inklusive rätten att betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats, säger Palmecentrets handläggare för Filippinerna, Tamara Vocar.