Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-04-14
Alla krönikor

Oppositionen i Serbien förbereder sig för valet

Den 24 april är det val i Serbien. Valkampanjen blir ett tillfälle för dem som deltagit i Palmecentrets projekt att dra nytta av sina lärdomar.

– Många som ställer upp i valet har deltagit i projekten och är nu förberedda för större politiska utmaningar, säger Jovana Majstorovic, internationell sekreterare i Demokratiska partiets (DP) ungdomsförbund och en av partiets kandidater i parlamentsvalet.

Opinionsläget i Serbien ser dock allt annat än lovande ut för DP, som är de svenska Socialdemokraternas systerparti. Partiet förlorade makten 2012, splittrades efter det och befinner sig nu i en konsolideringsprocess och generationsväxling. Då har premiärminister Aleksandar Vucic från konservativa SNS passat på att utlysa ett tidigt val för att försöka säkra fyra år till vid makten.

DP:s vice partiordförande Natasa Vuckovic, som sitter i det nuvarande parlamentet, säger helt öppet:

– Jag tror inte att vi slår Vucic den här gången, men vi bygger upp scenen för nästa val. Det är viktigt att visa att vi har överlevt och är redo att ta nästa steg.

En viktig roll del i detta ”scenbygge” spelar det partiinriktade demokratistödet från Palmecentret som länge finansierat olika aktiviteter i Serbien. Det har bland annat resulterat i att fler kvinnor finns på valsedlarna – inte bara på nationell nivå, som Natasa Vuckovic och Jovana Majstorovic, utan även i kommunerna.

Jovana Majstorovics första kontakt med Palmecentret var i ett projekt för unga kvinnor i SSU och DP:s ungdomsparti 2008. Ett par år senare var hon själv projektledare och nu leder hon partiets kvinnonätverk.

– Samarbetet med Socialdemokraterna och Palmecentret har förändrat mig som person och påverkat hela min politiska karriär. Mina åsikter har fått större djup och jag har fått en större säkerhet i att framträda. Det har också inspirerat mig att organisera fler kvinnor i politiken, jag fungerar som en mentor för dem, säger 27-åriga Jovana.

I förra valrörelsen 2014 gick hon runt och knackade dörr i sin stadsdel i Belgrad, men det fungerade inget vidare.

– Det var väldigt tröttsamt och många blev aggressiva. Därför tog vi i stället initiativ till att bjuda in lokalbefolkningen till ett möte och diskutera bostadspolitiken. Det blev stort intresse och många började inse att det gör skillnad om man går och röstar, säger hon.

Även Natasa Vuckovic, som deltagit i en rad programaktiviteter sedan 1990-talet, betonar vikten av att arbeta på gräsrotsnivå – och inte bara i Belgrad.

– Om vi ska förbereda Serbien för EU-medlemskap måste vi också få med oss beslutsfattare och medborgare på lokal nivå. Många här i Belgrad är centralistiskt orienterade. Jag har blivit bättre på att förstå hur folk har det ute i landet och lärt mig att man måste anpassa budskapet till den lokala situationen. Detta är något vi tänker på under valkampanjen, säger hon.

En annan av DP:s parlamentskandidater är Milos Djajic. Han leder tankesmedjan Center of Modern Skills, som Palmecentret samarbetat med i många år inom ramen för demokratistödet. Tankesmedjan har bland annat haft till uppgift att ta fram tre dokument till kvinnonätverket och de har nu blivit en del av partiets valplattform.

– De handlar om hur man ska få in fler kvinnor i kommunernas beslutande församlingar, en policy mot våld i hemmet och ökat antal aktiviteter för flickor på skolans gymnastiklektioner. I dag har pojkar har åtta grenar att välja på, flickor har bara tre, säger han.

Milos Djajic tillägger att man har haft mycket användning av samarbetet med Palmecentret. Det gäller även det dagliga arbetet i parlamentsgruppen, där flera av de initiativ som tagits har sitt ursprung i programaktiviteter.

Återstår att se hur långt detta räcker den 24 april.

Text: Bengt Rolfer