Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-22
Alla case

Vittnesmål från Gaza: Tawfiq Hamid

Tawfiq Hamid är 22 år och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i Beit Lahiya i norra Gaza. Genom Palmecentrets partnerorganisation Filistiniyat har han utbildat sig i debatt och dialog. Den 19 juli träffades hans hem av en missil.

Ttawfiq HamidTawfiq Hamid befann sig då i vardagsrummet tillsammans med sina två yngre bröder, sju och fyra år gamla. En syster och familjens mamma fanns i ett annat rum. Båda ådrog sig skador när huset bombades. Också Tawfiq skadades.

– Huset måste repareras och vatten och el saknas i hela området. Men jag är glad att hela familjen har klarat sig, säger Tawfiq Hamid.

Tillsammans lyckades de ta sig ut ur huset och till sjukhuset. Väl på sjukhuset fick de behandling för skadorna av bland andra familjens pappa och en av systrarna som arbetar på sjukhuset. Sedan dess bor familjen hos Tawfiqs morföräldrar.

– Jag tror på dialog som ett sätt att adressera konflikter med meningsmotståndare, därför har jag engagerat mig i Filistiniyats projekt, säger Tawfiq.

Filistiniyat utbildar unga oberoende journalister i Gaza. En stor del av deras arbete riktar sig till unga kvinnliga journalister, för att stärka deras möjligheter att hävda sig i ett patriarkalt samhälle. Filistiniyat arrangerar också utbildningar och tävlingar i debatt och dialog. Sedan kriget började har deras vanliga verksamhet legat nere och flera av de som är engagerade i Filistiniyat har själva drabbats. Nu arbetar organisationen med att ge psykosocialt stöd, distribuera förnödenheter och med att samla in vittnesmål från kriget.

Text: John Runeson