Skriv ut
Zimbabwe har i över 30 år styrts av president Robert Mugabe. Det politiska förtrycket är utbrett, samtidigt som det finns en stark tradition av folkrörelser. Palmecentret samarbetar med kvinnoorganisationer, fackförbund och oberoende medier.

Våra samarbetspartners hjälper zimbabwier att kräva sina rättigheter i ett elitistiskt och patriarkalt system. Rätten att tala och tycka, rätten till bromsmediciner och fri information, rätten till lika behandling i domstol, på jobbet och i skolan.

En ny konstitution antogs 2013. Våra partners mobiliserade medlemmar och allmänhet, påverkade politiker och såg till att kvinnor, medlemmar i fackföreningar och medier fick stärkt skydd i den nya grundlagen. Nu arbetar de med konstitutionen som vapen för att se till att detta blir verklighet. Women in Politics Support Unit (WIPSU) stärker kvinnliga politiker på alla nivåer, Media Institute of Southern Africa (MISA) arbetar med opinionsbildning för nya medielagar, fackförbundet General Agriculture and Plantation Worker’s Union of Zimbabwe (GAPWUZ) förhandlar fram bättre arbetsförhållanden för arbetare inom jordbrukssektorn och Women and Aids Support Network (WASN) har sett till att fler kvinnor får tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.

Inom det partiinriktade demokratistödet arbetar Socialdemokraterna och Palmecentret med det regionala utbildningsprogrammet Management of African Political Parties School, (MAPPS) tillsammans med den sydafrikanska utbildningsorganisationen Education and Training Unit (ETU). Utbildningens fokus är demokratiskt politiskt ledarskap. Deltagarna är politiska företrädare  från bland annat Zimbabwe.

Vi är också engagerade i det panafrikanska utbildningsprogrammet Program for Young Politicians in Africa (PYPA) för unga politiker från alla politiska partier med representation i parlamentet.  Palmecentret ansvarar för programmets genomförande i södra Afrika tillsammans med sydafrikanska ETU.

 

Fakta Zimbabwe

President Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF har suttit vid makten sedan Zimbabwes självständighet 1980. Under 1990-talet hamnade landet i ekonomisk kris som förvärrades genom den omstridda och våldsamma jordreformen 2000-2002. En  stor utmanare till Zanu-PF är oppositionspartierna MDC och MDC-T, som bildades ur fackföreningsrörelsen, och ur ett jäsande folkligt missnöje mot nyliberal ekonomisk politik och orättvis fördelning.

Zanu-PF, MDC och MDC-T har, mycket tack vare Palmecentrets partners, lyckats enas om ett förslag till ny konstitution som väljarna godkände i en folkomröstning 2013. Kort därefter hölls parlaments- och presidentval som vanns av Zanu-PF och Mugabe. 2018 är det val igen i Zimbabwe.

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare medlemsorganisationerna Elektrikerförbundet och Socialdemokraterna i Umeå

Till toppen av sidan
Zimbabwes folk har kämpat hårt för förändring, och den kommer att ske. - Thoko Matshe, kvinnorättsaktivist.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...