Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2019-05-23
Alla debattinlägg

Demokratin måste försvaras

Kampen för demokratin pågår ständigt. Demokratins genombrott var inget som kom automatiskt, det var ett resultat av långt och envist politiskt arbete, skriver Anna Sundström.

När det här skrivs är vi mitt uppe i en valrörelse, där en av de stora utmaningarna för alla oss som tror på EU-samarbetet och står upp för demokrati och alla människors lika värde är att få upp valdeltagandet. Några som definitivt inte kommer att ligga på sofflocket på söndag är de högerextrema. De har en plan för att ta över EU. Om demokrater och antirasister låter bli att rösta riskerar Sverige att representeras av högernationalisterna och deras europeiska vänner i Bryssel och Strasbourg.

Den här våren har det också varit val i flera av de länder som Palmecentret arbetar i. I presidentvalet i Nordmakedonien vann Stevo Pendarovski, fristående kandidat som stöddes av Socialdemokraternas systerparti SDSM. Det var glädjande att valdeltagandet blev tillräckligt högt för att valet skulle vara giltigt – vilket inte alls var en självklarhet. Det krävs nämligen att över 40 procent av väljarna som finns i röstlängderna går och röstar. Men vallängderna är inte alltid uppdaterade och många väljare bor utomlands utan möjlighet att rösta.

I Sydafrika vann ANC valet med 58 procent av rösterna. I svenska öron kan det låta som en helt fantastisk siffra, men det är ANC:s sämsta val sedan apartheid avskaffades och de första fria valen genomfördes 1994. Det är också första gången partiet hamnar under 60 procent. Valets stora vinnare är vänsterpopulistiska EFF, som tagit röster från väljare som är missnöjda med orättvisorna och klyftorna i Sydafrika, och fick 11 procent trots att partiet av många ses som mycket kontroversiellt med sin militanta retorik.

Under Rodrigo Dutertes auktoritära och högerpopulistiska regim har utrymmet för de demokratiska krafterna minskat i Filippinerna. Nu i maj var det mellanårsval där bland annat hälften av senatens platser har valts om. Dutertes framgångar i valet innebär att han stärker sin makt. För första gången sedan 1998 lyckades inte Socialdemokraternas systerparti Akbayan få någon plats i kongressen. Senaten har under den gångna mandatperioden varit en viktig motkraft bland annat tack vare Akbayans senator Risa Hontiveros. Palmecentret fortsätter att stötta de krafter som står upp för för fred, rättvisa och demokrati i Filippinerna. Och Risa Hontiveros viktiga arbete kan fortsätta då hennes plats inte var en av de som skulle väljas om den här gången.

I Istanbul ökar spänningen inför omvalet i juni. Efter lokalvalet i Istanbul den 31 mars vägrade Turkiets president Erdogan erkänna sig besegrad. Socialdemokratiska CHP som vann med knapp marginal laddar nu för fullt för att befästa segern. Ett resultat som skulle innebära ett hårt slag mot Erdogan och hans parti AKP som styrt Istanbul i 25 år. Det skulle också innebära en ljusning för den kraftigt undantryckta demokratin i landet.

Kampen för demokratin pågår ständigt. I år är det 100 år sedan riksdagen tog beslutet om allmän och lika rösträtt. Det var en stor seger för arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Demokratins genombrott var inget som kom automatiskt, det var ett resultat av långt och envist politiskt arbete.

Vi får aldrig ta våra demokratiska fri- och rättigheter för givna. De måste försvaras och återerövras varje dag. På söndag röstar jag för att hedra dem som kämpat för min rätt att rösta, för alla dem vars kamp fortfarande pågår och för ett demokratiskt, jämställt och jämlikt Europa.

Text: Anna Sundström