Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Varning! Frihet i fara

De auktoritära ledarna hotar, diskriminerar och förtrycker. De vill sluta få oss ta gemensamt ansvar för vår planet. De vill att vi slutar bry oss om våra medmänniskor.

De må heta Putin, Xi Jinping, Erdogan, Duterte eller Trump. Några är klassiska odemokratiska ledare i länder utan demokratiska styrelseskick, medan andra utnyttjar missnöjet och tar sig makten genom allmänna val.

Alla sätter sig över de demokratiska spelreglerna, struntar i att hålla sig till sanningen och angriper fri media. En del fängslar och tystar sina politiska motståndare. Genom rasism, främlingsfientlighet eller extrem nationalism ställer de grupper mot varandra.  Partier, fackföreningar och folkrörelser som står upp för solidaritet och för alla människors lika värde jobbar i motvind.

Fler människor lever i ofria länder än i demokratier - och utvecklingen går åt fel håll.  Palmecentret har tagit fram rapporten Frihet i fara! som beskriver på den oroande auktoritära utvecklingen.

 


Läs rapporten här:

Motkrafterna

Det finns också starka motkrafter. Över hela världen finns människor som vägrar vara rädda, som driver på för demokrati, mänskliga rättigheter och rättvisa. De är våra vänner, och de låter sig inte skrämmas. Mer än någonsin behöver de vårt stöd.

Julia Mickiewicz i Belarus: Fängelsetiden gjorde vår solidaritet starkare

Julia Mickiewicz är förbundssekreterare för ABF i Belarus. I oktober 2020 dömdes hon till fängelse för att ha deltagit i protesterna mot diktatorn Lukasjenka. Men tiden i fängelset skrämde inte Julia - tvärtom är hennes engagemang starkare än någonsin.

Sakhile Sifelani i Zimbabwe: Ingen demokrati utan jämställdhet

”Zimbabwe är inte ett land där medborgarna bestämmer vad som ska göras, det är ett land där politiska eliter sätter agendan”. Motkraften Sakhile Sifelani-Ngoma, chef för Palmecentrets partnerorganisation Women in Politics Support Unit, WiPSU är en av många modiga zimbabwier som arbetar för att förändra landet.

Filippinerna: Risa Hontiveros – ”Vi har inget val: att hoppas, organisera oss och kämpa!”

Socialdemokratiska motkraften Risa Hontiveros från Akbayan är en av endast fyra oppositionella i Filippinernas senat efter framgångarna för president Rodrigo Duterte och hans allierade i mellanårsvalet 2019. Eftersom presidenten har supermajoritet i underhuset så har han nu enorm makt. Men oppositionen ger inte upp.

Belarus: Liudmila fortsätter kämpa för demokrati

Liudmila Volkava bär mask för ansiktet. Inte på grund av pandemin, utan för att inte bli igenkänd. Som ung socialdemokratisk aktivist i diktaturens Belarus har hon anledning att vara försiktig.

Ny politisk rörelse ger hopp i Colombia

I Colombia växer en ny progressiv politisk rörelse fram, men de krafter som nu står upp emot de rådande korrupta maktstrukturerna får kämpa i hård motvind. Med hat och hot som vardag. Möt motkraften Carlos Caicedo, guvernören som tar striden mot orättvisorna.

Belarus: Ihar Barysau blickar framåt

Bara en gång var fjärde år får den belarusiska oppositionen vara med i statlig TV. När det är val. För att regimen vill hålla skenet av demokrati uppe. ”Vi vet att vi inte har någon chans men för mig är valen ett redskap för att visa de problem som finns i samhället", säger motkraften Ihar Barysau, partiledare för socialdemokraterna.

Stöd motkrafterna - swisha till 123 240 60 72.

Samtal om Frihet i fara

Varför styrs allt fler länder av auktoritära ledare? Vad är det som karaktäriserar dem, och varför går demokratin bakåt på global nivå? Hör rapportförfattaren till Frihet i fara! – Mats Wingborg i samtal med Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström. Modererar gör journalisten Somar Al-Naher.