Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Bild: TT
Publicerad 2022-03-02
Senast uppdaterad 2022-06-07
Alla nyheter

Stöd Palmecentrets insamling för fred och frihet i Ukraina

Palmecentret och hela den svenska arbetarrörelsen ställer upp för fredliga aktivister som nu behöver akut hjälp. Swisha till 123 240 60 72. Märk gåvan "Ukraina". Föreningar och organisationer kan istället välja att ge en gåva på Plusgiro 570-2.

Putins olagliga och förödande invasion av Ukraina är också en attack mot de värderingar som ligger till grund för alla fria och demokratiska samhällen. Europa befinner sig i det värsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Nu mobiliserar svensk arbetarrörelse tillsammans med Palmecentret för att stötta demokratirörelser och människorättsorganisationer i Ukraina. Insamlingen har visat på en enorm vilja att försvara demokratin och visa solidaritet med Ukrainas folk.

Swisha här!


Den här sidan uppdateras löpande.

Hur använder Palmecentret de pengar som samlas in för Ukraina?

Stödet går till verksamma organisationer och etablerade nätverk i Ukraina, som Palmecentret tillsammans med våra svenska medlemsorganisationer redan samarbetar med. Stödet går till fyra organisationer;

  • ett socialdemokratiskt nätverk inne i Ukraina
  • en socialdemokratisk systerorganisation till svenska Unga Örnar, Bright Charity Kids
  • ett fackligt ungdomsnätverk som tillsammans med kontakter utanför Ukraina, har upprättat en ”livlina” med fackliga kamrater över hela landet där hjälp och förnödenheter snabbt kan skickas ut
  • en aktivistorganisation som i exil från Litauen kanaliserar stöd till nätverk inne i Ukraina för utbildning och organisering.

I alla fyra fall handlar det om nödhjälp så som mediciner, sjukhusutrustning, mat och möjlighet att skapa trygga platser. De insamlade medlen går även till traumasupport och möjlighet att fly från Ukraina för de i våra nätverk som behöver det.

Ditt stöd kommer fram!

Putins och Rysslands krig mot Ukraina har pågått sedan den 24 februari. De första utbetalningarna som gjordes 8 mars har kommit fram. Likaså de som gjordes före påsk. Nödvändiga inköp har kunnat göras för förnödenheter samt transporter av mediciner och sjukvårdsmaterial.

– Tack vare våra svenska kollegor från Olof Palmes Internationella Center och Julia Mickiewicz från ABF Belarus har vi kunnat skicka laster med hjälpmedel, som har inkluderat mediciner, mat, hygienprodukter och nödvändiga saker för barnen, berättar Ivanna Khrapko, som är ledare för det fackliga ungdomsnätverk som delar av stödet går till.

Tillsammans med hjälp från Katerina Ismailova, från ungdomsrådet för järnvägsfacket i Ukraina som har flytt landet, tas även laster emot från Tyskland och skickas till fackliga medlemmar i Kiev, Vyshgorod, Vasylkiv.

Katerina Ismailova
Katerina Ismailova vid lager och lastning. Foto: privat.

Kollegor från Kievs regionala fackliga råd och organisationen Labour Initiatives har skapat ”the Trade Union Lifeline”. De arbetar för att hjälpa fackliga medlemmar över hela Ukraina med deras olika behov. Genom ett brett nätverk av fackförbund och aktivt arbete i det fackliga ungdomsnätverket kan de nå och hjälpa många människor.

Trade Union Lifeline tilldelades i maj ett särskilt pris av Anna Lindhs Minnesfond för deras hjälpinsatser.

Vad händer härnäst?

Enligt Ivanna Khrapko är behoven av nödhjälp fortfarande stora.

– Bara i regionen Poltava finns 130 000 flyktingar. De behöver mat och har problem med hälsan, och saknar tillgång till mediciner. De är arbetslösa och har inga pengar. Därför måste nödhjälpen fortsätta, berättar hon.

Palmecentret kommer genomföra fler sändningar framöver. Men var insamlade medel kommer att göra mest nytta beror helt på hur kriget utvecklar sig. Läget är osäkert och ovisst, men medel avsätts för återuppbyggnad. Palmecentret gör löpande bedömningar och följer utvecklingen på nära håll. Läget kräver att vi måste ha möjlighet att fatta snabba beslut och vara flexibla för att insamlade medel ska kunna göra så stor nytta som möjligt.

Oavsett vilken riktning kriget tar, är Palmecentrets och hela den svenska arbetarrörelsens insamling till stöd för fred och frihet i Ukraina en fundamentalt viktig symbol för internationell solidaritet.

***
Våra insamlade medel och verksamhetspengar går inte till att köpa in eller stödja militära vapen och utrustning.