Skriv ut
I Latinamerika stödjer Palmecentret ett samarbete inriktat på sociala trygghetssystem i sex latinamerikanska länder: Panamá, Argentina, Chile, Colombia, Costa Rica och Dominikanska Republiken .

Programmet genomförs av LO och den regionala fackliga organisationen Confederación Sindical de Trabajadores (CSA). Samarbetet handlar om utbildning i fem länder och lobbyarbete i internationella arbetsorganisationen ILO.

Syftet med programmet är att utveckla socialförsäkringssystemen i regionens medelinkomstländer. Genom förbättrad dialog mellan regering och arbetsmarknadens parter är målet att utveckla omfördelningen och socialförsäkringssystemen i Latinamerika.

Arbetet har bland annat lett till att ett nytt departement med ansvar för frågor som rör arbetsmarknad och sociala trygg­hetssystem har inrättats i Paraguay. Insatsen har också lett till att den latinamerikanska fackföreningsrörelsen har talat med en röst vid förhandlingar inom ILO.

De fem länder som ingår har valts ut för att CSA ser ett behov där och för att de tror att det finns möjlighet till förändring i dessa länder. Utbildningarna handlar om social säkerhet i allmänhet och om ILO-konvention 102, om anställdas rättigheter till bland annat arbetslöshetsförsäkring och ersättning vid sjukdom samt om att informera om hur man kan arbeta för att påverka beslut.

 

Till toppen av sidan
Många fackföreningsdelegater har mycket teknisk kunskap, men vet inte hur man bedriver lobbyarbete”. Martha Ayala, ansvarig för social säkerhet vid CSA.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...