Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Foto: Markus Spiske/Pexels
Publicerad 2024-05-07
Alla nyheter

”Ohållbart och oansvarigt” – Öppet brev till EU:s ledare på Overshoot Day

317 civilsamhällesorganisationer uppmanar EU:s ledare att prioritera en rättvis och inkluderande klimatomställning i kommande EU-val.

Den 3:e maj markerade EU:s ”Overshoot Day”. Det betyder att om hela världens befolkning levde och konsumerade som i EU skulle mänskligheten redan ha förbrukat planetens tillgängliga naturresurser för året (Sveriges ”Overshoot Day” var redan den 21 april).

I fredags undertecknade 317 organisationer i det civila samhället ett öppet brev där vi uppmanar stats- och regeringscheferna, ordföranden i EU-kommissionen, rådet och parlamentet samt Europaparlamentets ledamöter att göra ett politiska åtagande för att tackla de trefaldiga planetära kriserna av klimatförändringar, förlust av biodiversitet och miljöföreningar.

Under de kommande månaderna har EU:s ledare en möjlighet och ett ansvar att vända utvecklingen. EU lanserade ”European Green Deal” 2019, vilket representerade en central förändring i EU:s beslutsfattande. Men under de senaste månaderna har politiker över hela Europa börjat bryta mot sina löften till förmån för kortsiktiga intressen och populism, vilket ytterligare undergräver trovärdigheten för EU. Att avskaffa befintligt miljöskydd eller stanna upp arbetet med att införa nya gröna lagar kommer bara föra vår planet närmare randen av kollaps, tillsammans med våra ekonomier.

Specifikt kräver civilsamhället att:

  • Green Deal fördjupas och accelereras, genom att fullt ut implementera nyligen överenskomna mål och ta itu med ambitionsklyftor när det gäller natur, klimat och föroreningar.
  • radikalt öka klimat, miljö och sociala investeringar.
  • stärka EU:s styrelseformer, demokrati och civila samhällets effektiva deltagande.

Läs brevet (engelska).