Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Runt om i världen protesteras det mot Putins invasion. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP/TT
Publicerad 2022-03-02
Alla nyheter

Olof Palmes Internationella Center fördömer Putins krig

En vecka har gått av Rysslands vansinniga krig mot Ukraina. Palmecentret ser med förfäran hur Putins rädsla för grannländers strävan efter frihet och de facto demokrati går ut över miljontals människor.

Civila som tvingas fly krigets vanvett, vara rädda, skadas eller dödas. Människor som inte ser eller kan finna någon annan utväg än att ta till vapen för att försvara sig och varandra. Putin sällar sig nu definitivt till historiens satans mördare.

  • Vi fördömer Putins folkrättsvidriga invasion.
  • Vi ser med tillförsikt på hur omvärlden, Sverige och Europa, sluter upp gemensamt mot Putins krig.
  • Vi ser med förakt på hur Belarus illegitima regering och diktator Lukasjenko tvingar med sin befolkning i detta krig mot sitt broderfolk.
  • Vi fylls med rörelse och hopp av hur befolkningen i Belarus och Ryssland säger ifrån. Hur de på gator och torg trotsar förbud och våldsamt motstånd och skanderar НЕТ ВОЙНЕ — Nej till kriget!

Innan kriget kom kunde människor i Ukraina engagera sig politiskt, i en organisation eller vara fackligt aktiva. Utan att se sig över axeln. Luften gick att andas i Kiev. Så är inte fallet i Moskva eller Minsk. Därför är demokratibiståndet Sverige beviljar varje år till dessa och andra länder av oerhörd vikt. Syrgas till det civila samhället.

Putins och Lukasjenkos oönskade och huvudlösa krig och det mänskliga lidande det för med sig måste få ett snabbt slut. Palmecentret står i solidaritet med Ukrainas folk.

Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
Marita Ulvskog, ordförande Olof Palmes Internationella Center

Marita Ulvskog och Anna Sundström