Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2019-11-19
Alla nyheter

Palmedagarna 2019 gav hopp om en bättre framtid

En imponerande samling människor från hela världen, som tillsammans visade på att det finns hopp och konkreta lösningar på de globala utmaningarna. Ungefär så kan man sammanfatta Progressive Alliance Convention och Palmedagarna; tre dagar som fyllde Folkets hus i Stockholm.

Progressive Alliance är ett världsomspännande nätverk för socialdemokratiska partier och progressiva rörelser. Till det årliga mötet i Stockholm den 15 november kom delegationer från omkring 70 länder. Två partiledare tillika regeringschefer, Stefan Löfven och Portugals premiärminister António Costa, inledde den öppna delen av mötet och pekade ut riktningen framåt.

Flera av de partier som deltog på Progressive Alliance har verksamhet tillsammans med Palmecentret, som har i uppdrag att hantera Socialdemokraternas stöd till systerpartier runt om i världen.

Oro för högernationalism och klimatförändringar

Tre frågor dominerade på olika sätt flertalet av de panelsamtal och seminarier som ägde rum under både Progressive Alliance och Palmedagarna:

  • Oron för de växande högernationalistiska rörelserna och allt fler auktoritära ledare världen över.
  • Oron att de progressiva partierna inte lyckas hitta fram till de många framförallt unga aktivister som är en del av en växande proteströrelse.
  • Klimatfrågan, där dessa tre dagar visade att den frågan definitivt står på dagordningen för den globala arbetarrörelsen, som behöver finna formerna för hur klimatomställningen ska bli rättvis och inte hårdast drabba redan utsatta människor.

Ygeman, Ulvskog, Linde och Lövfen deltog

Progressive Alliance följdes av Palmedagarna där Anders Ygeman, i egenskap av ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm – Palmes hemstad – och Palmecentrets ordförande Marita Ulvskog hälsade välkomna.

Konkreta lösningar på globala utmaningar finns – om bara den politiska viljan finns. Till exempel berättade Stefan Lövfen i det inledande panelsamtalet på Palmedagarna om ett möte med de andra EU-ledarna där man diskuterade hur man skulle hantera strömmen av flyktingar till Europa. Den svenske statsministern påminde om att Sverige ger en procent av bruttonationalinkomsten i utvecklingsbistånd, och om övriga EU-länder skulle ge bistånd på samma nivå skulle de länder som människor nu flyr ifrån ha möjlighet att utvecklas så att färre skulle behöva fly.

I panelen kring global rättvisa berättade utrikesminister Ann Linde hur hon samma vecka som vi firade 30-årsminnet av Berlimurens fall fick in rapporter om social oro i Hongkong, Chile, Bolivia, Libanon, Irak och på Gazaremsan. Carlos Benitez från Paraguay talade om hur de auktoritära regimerna är på väg tillbaka i Latinamerika. Paneldeltagarna var eniga om att läget kräver mer av internationell samverkan, inte tvärtom.

– Vi ska aldrig acceptera konceptet ”my country first”, sa Ann Linde.

SSU: klimatfrågan är det största sveket

I en panel kring rättvis klimatomställning kallade SSU:s ordförande Philip Botström klimatfrågan det största politiska sveket i vår historia. Han menade att inget politiskt parti lagt fram tillräckligt omfattande förslag i klimatfrågan. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lyfte fram svenska exempel på konkreta lösningar, som hur tung industri kan göras fossilfri.

Bojkott eller inte?

På seminariet om Israel och Palestina sa Nidal Fuqaha från Palestinian Peace Coalition att nyckelordet är ”erkännande”. Han tackade den svenska regeringen för att man erkänt Palestina som stat, och förordade bojkott av Israel som påtryckningsmedel för att få slut på ockupationen. Tamar Zandberg från det israeliska vänsterpartiet Meretz tog avstånd från en generell bojkott, men var positiv till bojkott av varor som producerats på palestinskt territorium ockuperat av Israel.

– I Israel firar vi varje år självständighetsdagen. Hur kan vi förneka våra palestinska grannar att fira sin självständighet, sa Tamar Zandberg.

I Serbien har oppositionen beslutat att bojkotta de kommande valen, eftersom regimen använder sig av odemokratiska metoder. Det berättade Maja Ciganovic från Democratic Party från Serbien, på seminariet kring Östeuropa och Västra Balkan.

Under seminariet om kärnvapen och klimatet diskuterade Pierre Schori som är ordförande i Olof Palmes minnesfond och Veronica Sällemark från Föreningen för utvecklingsfrågor, FUF, hur dessa ödesfrågor hänger ihop.

– Kärnvapenstaterna utövar ett strukturellt våld mot världens folk, sa Pierre Schori.

Han underströk också hur viktigt det är att inte ta time out i den här frågan. Palmecentrets nya kampanjsajt stoppabomberna.nu fick också en smyglansering under seminariet.

Ökande förtryck i Turkiet

Nazmi Gür, vice ordförande för det socialdemokratiska partiet HDP i Turkiet påminde under seminariet om Turkiet och Syrien om det ökande förtrycket mot oppositionella i Turkiet. Han uppgav att 60 000 medlemmar i HDP har gripits. Bara dagen innan seminariet hade fyra borgmästare från HDP gripits. Situationen i Turkiet och förföljelsen av medlemmar i HDP hade redan uppmärksamammats på Progressive Alliance möte, där priset Progressive Alliance Award 2019 delades ut till den fängslade HDP-ledaren Selahattin Demirtaş.

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och biträdande generalsekreterare för FN, deltog i ett samtal på temat globala trender och gemensamma svar. Han varnade för att både demokratin och de mänskliga rättigheterna är hotade globalt, och att vi måste mobilisera motkrafterna.

Ge naturen rättigheter!

Fackföreningsrörelsen och miljörörelsen möttes i ett spännande samtal mellan Per-Olof Sjöö, ordförande i GS-facket och Pella Thiel från End Ecocide Sweden. End Ecocide vill att ekocid – förstörelse av livsmiljöer – ska bli det femte brottet som man kan ställas till svars för vid den Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag. En annan fråga som diskuterades var om naturen självt kan få juridiska rättigheter, så att man därmed kan man stämma den som tex förgiftar en flod.

Per-Olof Sjöö vill också se starkare internationella regelverk, bland annat för att skydda skogar. Men förändringar måste ske på ett sätt så att till exempel skogsarbetare och glesbygdsbor inte upplever det som ett hot.

– Många av mina medlemmar upplever att klimat och miljö är något man pratar om i Stockholm. En rättvis klimatpolitik måste bygga på att människor som utsätts för förändring ska känna sig trygga i att de får stöd. Att skapa den sortens trygghetssystem har vi varit världsbäst på i Sverige, sa Per-Olof Sjöö.

Bara Sverige vill beskatta flygbränslet

I seminariet om Grön tillväxt berättade infrastrukturminister Thomas Eneroth, som ett exempel på hur lång väg vi har att gå, att han vid ett möte med FN:s organ för civilflyg var den ende minister som argumenterade för att flygbränsle ska kunna beskattas, vilket i dag inte är tillåtet. Men han kunde också berätta om en rad konkreta satsningar för att ställa om transportsektorn så att klimatmålen kan nås.

Helgens sista seminarium handlade om bristen på tillit och förtroende för politiska ledare och institutioner, och hur tilliten kan ökas.

Palmecentrets generalsekreterare, Anna Sundström, avslutade Palmedagarna med en uppmaning till alla att känna självförtroende och räta på ryggen.

– Det har varit en konferens som gett mycket hopp. Det finns en global progressiv rörelse som sitter inne med svaren på de utmaningar vi står inför, och vi har ledare som är beredda att axla ansvaret, sa Anna Sundström.

 

Text: Björn Lindh

Foto: Maurice Weiss