Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2022-04-06
Alla evenemang

Rapportlansering: Common Security 2022

Seminarium - titta i efterhand!

På grund av problem med teknik vid sändning är ljudkvaliteten sämre än vanligt. Om möjligt rekommenderas att kolla på eventet med hörlurar.


Vi har blivit brutalt påminda om att vi har en världsordning som inte fungerar – freden och vår säkerhet är hotad.Världen befinner sig vid ett vägskäl. Valet står mellan en tillvaro baserad på aggression eller en förankrad i fred och gemensam säkerhet. Mänskligheten står inför de existentiella hoten från kärnvapenkrig, klimatförändringar och pandemier. De gemensamma systemen och strukturerna – som behövs för att skapa säkerhet, bekämpa fattigdom och ojämlikhet och förhindra mänskligt lidande – är otillräckliga och kränks. Mänsklighetens framtid hänger på att vi kan skapa en fungerande gemensam global ordning.I år firar Olof Palmes oberoende kommission för nedrustnings- och säkerhetsfrågor 40 år. Nu påminner den ryska aggressionen mot Ukraina oss om vad som kan hända när världsordningen misslyckas. Därför måste vi åter lyfta fram Palmes koncept om gemensam säkerhet.Rapporten, Common Security 2022, bygger på kunskapen i en internationell kommission, med framstående personer från världens alla kontinenter. Eventet kommer hållas på engelska.

***

Datum: 21 april kl 13:00-14:30.

Plats: Hörsalen, Sveavägen 68, Stockholm (Palmecentrets huvudkontor). Föranmälan krävs för att delta på plats – sista anmälningsdag 19 april.

 

Läs rapporten!

Programmet:

Presentation av rapporten Gemensam säkerhet 2022Anna Sundström, generalsekreterare, Olof Palme International Center

Gemensam säkerhet – utmaningar i dagens världJan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN och utrikesminister, SverigeSharan Burrow, generalsekreterare, International Trade Union Confederation (ITUC), AustralienSean Conner, biträdande verkställande chef IPB, USASamtalsledare: Anna Sundström

Röster från High-Level Advisory Commission

Gemensam säkerhet – en plan för framtida överlevnad Stefan Löfven, tidigare statsminister i SverigeRosaline Marbinah, OSSE:s  särskilda representant för ungdom och säkerhet, SverigeTrisha Shetty, VD, SheSays och President Steering Committee, Paris Peace Forum, Indien

AvslutningPhilip Jennings, ordförande, International Peace Bureau


Eventet anordnas av Olof Palmes Internationella Center, International Peace Bureau (IPB) och International Trade Union Confederation (ITUC). Läs mer om initiativet på: commonsecurity.org.