Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2024-01-25
Alla nyheter

Internationellt upprop: Stoppa överföring av vapen!

Israel/Palestina | Palmecentret har anslutit sig till ett internationellt upprop som kräver att FN:s medlemsstater agerar för vapenvila och stoppar överföring av vapen till Israel och palestinska väpnade grupper. Omvärlden måste sluta bidra till den humanitära katastrofen i Gaza.

16 internationella organisationer – däribland Amnesty, Rädda barnen och Oxfam – gick den 24 januari ut i ett öppet brev med uppmaning till FN:s medlemsstater att omedelbart stoppa vapenleveranser till Israel och palestinska väpnade grupper. Palmecentret har idag anslutit sig till initiativet.

Uppropet kräver att alla stater omedelbart stoppar överföringen av vapen, vapendelar och ammunition så länge det finns risk för att dessa används för att begå eller underlätta allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och de mänskliga rättigheterna.

Israels belägring, bombningar och de pågående striderna berövar civilbefolkningen deras grundläggande förutsättningar för att överleva och gör Gaza obeboeligt.

Omvärlden har ett ansvar att förhindra en ytterligare förvärrad humanitär katastrof och förlust av civila liv.

Läs brevet!

 

 

Mer än 25 000 palestinier har dödats i urskillningslösa israeliska bombningar, varav minst 10 000 barn. Tusentals fler är begravda under rasmassorna och förmodas vara döda. Palestinier fortsätter att dödas i områden som de blivit uppmanade att fly till.

Ett okänt antal palestinska civila har olagligt frihetsberövats.

Över 85 procent av Gazas befolkning, omkring 1,9 miljoner människor, har tvångsförflyttats.

Mer än 90 procent av befolkningen lever i akut osäker livsmedelsförsörjning, och en halv miljon palestinier i Gaza utsätts för svält.

Mer än 70 procent av Gazas byggnader och infrastruktur för vatten och sanitet har förstörts eller skadats. Inget sjukhus i Gaza är i full drift. Över 300 sjukvårdsarbetare har dödats.

Omkring 1 200 israeler, varav 764 civila, har dödats av Hamas och andra terrorstämplade palestinska grupper.

Dessa beväpnande grupper har fortsatt att avfyra raketer mot civila befolkningscentra i Israel.

Hundratals israeler och utlänningar har tagits som gisslan, inklusive barn. Mer än 130 gisslan hålls fortfarande i Gaza.