Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2021-12-20
Alla evenemang

Studio Solidaritet med Sveriges nya biståndsminister

Ett samtal mellan vår nya biståndsminister Matilda Ernkrans och Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström om de globala ödesfrågorna, om sjunkande biståndsvilja och om nya möjligheter för en socialdemokratisk biståndspolitik.

Möt Sveriges nya biståndsminister – om utmaningar och möjligheter framåt för svensk biståndspolitik

När vi snart gör bokslut för 2021 lämnar vi bakom oss ännu ett år av enorma globala utmaningar. Pandemin har vridit utvecklingen tillbaka, fattigdomen ökar i stora delar av världen och konsekvenserna av nedstängda skolor och en hårt prövad sjukvård är oöverstigliga. Klimatkrisen är här och den förvärras, fler människor än någonsin befinner sig på flykt, och demokratin får stå tillbaka för auktoritära krafter i allt fler länder.

I Sverige sjunker biståndsviljan och den internationella solidariteten ter sig inte längre lika självklar som på Olof Palmes tid. I slutet av november presenterade Magdalena Andersson sin nya enpartiregering, där Matilda Ernkrans tar över biståndsministerposten och ett politikområde med minst sagt stora utmaningar. Det har gått 15 år sedan Socialdemokraterna sist innehade biståndsministerposten.

Vad ser Matilda Ernkrans som sin viktigaste uppgift framåt? Hur kan socialdemokratiska värderingar göra avtryck i biståndspolitiken? Vad händer med biståndet om högern vinner valet? Hur ska vi öka förståelsen för vikten av ett generöst bistånd?