Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Anna Sundström, Palmecentrets generalsekreterare, talar på demonstration mot Putins krig i Ukraina på Sergels torg i Stockholm. Foto: Anna Wickman/Olof Palmes Internationella Center.
Publicerad 2022-03-26
Alla nyheter

Vi demonstrerar mot Putins folkrättsvidriga krig

Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundströms talade på demonstration mot Putins krig i Ukraina. På Sergels torg, Stockholm, den 26 mars.

Dag 31. Kiev håller ställningarna.

Putins orättfärdiga, folkrättsvidriga krig har i 31 dagar drivit miljontals människor på flykt, dödat och skadat tusentals oskyldiga, splittrat familjer och destruerat hela städer. Krigsbrott läggs till krigsbrott när vi ser skolor, sjukhus, och humanitära korridorer beskjutas av ryska trupper.

Putins orättfärdiga, folkrättsvidriga krig har omkullkastat den europeiska freden och säkerheten. Han har drivit oss alla till randen av ett tredje världskrig, till randen av ett kärnvapenkrig.   

Men Kiev håller ställningarna. Det ukrainska folket håller ställningarna.  

Vi står i solidaritet med det ukrainska folket. För deras frihet och demokrati.  

Det ukrainska folkets rätt till självbestämmande, suveränitet och en framtid i fred och säkerhet är också vår. 

Putins Ryssland bär det fulla ansvaret för detta orättfärdiga och folkrättsvidriga krig.

Det finns en, endast en, ytterst ansvarig för detta: Vladimir Putin. Det är han, som i strid mot FN-stadgan, invaderar ett fritt och demokratiskt grannland. Han som bryter mot internationell rätt. Han som ska ställas inför rätta i Haag.  

Putins bär också det yttersta ansvaret för att avsluta detta orättfärdiga och folkrättsvidriga krig. Det är han som avgör hur många fler liv som kommer gå till spillo, hur många fler bomber som kommer fällas, hur många fler städer som kommer gå Mariupols öde till mötes. Det är Putin som håller freden i sin hand. Som måste ge freden en chans. 

Så när Putin nu tar på sig offerkoftan och anklagar väst för att ”kancellera” Ryssland vill jag hälsa Putin – att det är dig och dina gelikar vi kancellerar. Vi kancellerar autokraterna, diktatorerna, de totalitära ledarnas förtryck av den egna befolkningen. Vi kancellerar krig och tyranni.  

I solidaritet med det ryska folket. För det ryska folkets rätt till självbestämmande och en framtid i fred 

För det angriparen Putin fruktar är inte endast det ukrainska folkets självbestämmanderätt; det är framförallt det ryska folkets längtan efter frihet och demokrati.  

Men det förblir en illusion att tro att man kan möta krav på social rättvisa med våld och militära maktmedel.  

Det förblir en illusion att man genom att plåga och förödmjuka en nation kan tvinga den till underkastelse.  

Det förblir en illusion att folkens längtan efter frihet kan slås ner. Den kommer att leva och den kommer till sist att segra. Slava Ukraini! 

Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

Anna Sundström


Demonstrationen arrangerades av Nordic Ukraine Forum.

Till Facebook-eventet!