Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2022-10-31
Alla evenemang

Internationell utblick: Israel och Palestina

Seminarium 17 november kl. 18:00, ABF-huset i Stockholm.

Det är förhållandevis tyst i svenska medier om det politiska och humanitära läget i Israel och Palestina. Betyder det att inget händer, och är det i sin tur ett bra eller ett dåligt tecken? Det finns de som menar att det enda som händer när inget händer är att palestiniernas situation blir allt svårare. Vad blir följden av det israeliska parlamentsvalet, som är det femte på fyra år. Och när kan vi se en demokratisk utveckling i Palestina?

Vad behöver det internationella samfundet, och särskilt EU och Sverige, göra för att en rättvis fred ska uppnås? Vilken roll kan folkrörelser och religiösa samfund spela?

Relationerna mellan de svenska och israeliska regeringarna har rört sig åt olika håll under det senaste decenniet. Vilka konsekvenser har det fått för relationen till Palestina? Kommer Sveriges hållning att förändras med den nya regeringens tillträde?

Därutöver finns mycket att diskutera, t. ex. fördrivningen av palestinier i östra Jerusalem, flyktingsituationen, raketer från Gaza med efterföljande vedergällning, bosättningarnas roll i en kommande tvåstatslösning, terrorstämplingen av palestinska människorättsorganisationer och den heta frågan om Israels brott mot internationell rätt bör benämnas som apartheid.

Talare:

Thomas Hammarberg, som under många år varit engagerad för mänskliga rättigheter av bland andra svenska regeringen, FN och Europarådet

Evin Incir, Europaparlamentariker, vice ordförande i EU-parlamentets delegation för förbindelserna med Palestina

Johanna Wassholm, Act Svenska kyrkans policyrådgivare för Mellanöstern

Samtalsledare:

Hans Josefsson, tills nyligen förbundssekreterare i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, STS, Mellanösternkännare

DATUM: 17 november
TID: 18:00
PLATS: Palmesalen, våning 1. ABF-huset, Sveavägen 41
FRI ENTRÉ

Evenemanget arrangeras av ABF Stockholm, Olof Palmes Internationella Center och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet