Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Tillbaka till studier

Strutsdansen – en klimatkalops

Strutsdansen är en teaterföreställning som väcker tankar, känslor – och ett och annat skratt – kring vår tids största ödesfråga. Med Strutsdansen vill Olof Palmes Internationella Center sätta i gång det samtal vi alla behöver delta i för att få förståelse, kunskap och lust att bidra till den stora omställningen mot ett hållbart samhälle.

Det sägs att strutsar stoppar huvudet i sanden för att de tror att de kan undvika faror på det viset. Det sägs också att människor inte kan förhålla sig till faror som ligger för långt bort. Det första påståendet är bara hittepå. Men det andra ligger det nog något i.

Strutsdansen är ett samarbete med Östra Teatern.
A
v och med: Petter Billengren, Maria Lindström och Joakim Sikberg.
Regi: Thomas Segerström.

 


När tre skådespelare får uppdraget att skriva en pjäs om klimathotet tackar de först ja – men ångrar sedan att de tog uppdraget. ”Ingen kan skriva en pjäs om miljön, ingen vill se en pjäs om miljön!” utropar en av dem, tyngd av prestationskrav.

Kollegornas långvariga samarbete ställs på sin spets. Antingen ses de aldrig mer eller så försöker de med gemensam kraft improvisera fram ett manus och scener på vägens gång.

Sakta växer en föreställning fram som tar oss med på en resa från Norrlands inland till fackförbundets kongress i Stockholm. Från maktens korridorer på Helgeandsholmen till en reality serie där folket röstar fram sin statsminister genom en app. Drivna av piskan att inte misslyckas med sitt uppdrag växer en komplex bild fram av vår tids stora ödesfråga.

Strutsdansen blir en tragikomisk upplevelse. Om du vill följa med in i António Guterres terapirum, eller höra Vladimir Putin sjunga Ebba Grön, så är detta en föreställning du inte vill missa.

Strutsdansen frågar sig varför vi trots att vi vet vad vi bör göra ändå inte gör det. Men vi får också träffa människor som gör vad de kan för att bidra i kampen mot den globala uppvärmningen.

Strutsdansen är en teaterföreställning som väcker tankar, känslor – och ett och annat skratt – kring vår tids största ödesfråga.

 

 

 


Strutsdansen kan komma till dig!

Strutsdansen passar på arbetsplatsen, i fackklubben, i studiecirkeln, skolan, på föreningsstämman, eller helt enkelt på en teaterscen nära dig. Föreställningen kan bokas som ett eget arrangemang, eller som en del av ett större evenemang, eller med efterföljande dialog/ panelsamtal/ utbildning som beställaren själv arrangerar. Var ute i god tid! Just nu planerar vi in föreställningar för hela 2023. För mer information, kontakt och bokning: info@ostrateatern.se.

Material för arrangörer

Material för marknadsföring av arrangemang, både för tryck och digitalt. OBS! Ange alltid fotograf Anna Drvnik vid användning av foton. Vid frågor om användning av materialet, vänligen kontakta: erica.fahlstrom@palmecenter.se.

Kommande föreställning

Den 2 maj kl. 17:00 på Rosenlundsteatern i Stockholm. Köp rabatterade biljetter genom Palmecentret!


Teater – ett verktyg för förändring

Varför teater? Teater, i sin allra ursprungligaste form, var just ett öppet diskussionsforum för samhällskritik. Genom historien har konstformen ständigt använts för att aktivera medborgare i samhällsfrågor, och inte sällan som verktyg för att skapa dialog mellan institutioner och medborgare.

Med teater som verktyg i folkbildningen kan vi sprida kunskap på ett lättillgängligt sätt, och framför allt kan vi beröra människor känslomässigt på ett sätt som en föreläsning sällan lyckas med. Idén med Strutsdansen är att efter varje föreställning skapa utrymme för samtal och reflektion som kan leda till nya tankar, insikter och i bästa fall en vilja att agera.

Efter ett utdrag ur föreställningen på Bokmässan i Göteborg i september 2022 förklarar vi hur Strutsdansen kan användas i ert klimatarbete:


Har du sett Strutsdansen?

Strutsdansen är levande och kommer att vidareutvecklas och bearbetas tillsammans med sin publik! Har du sett Strutsdansen vill vi be dig att fylla i den här enkäten om din upplevelse. Det tar bara ett par minuter, och vi kommer ta med oss dina tankar i vårt fortsatta arbete med föreställningen, så ett stort tack om du vill bidra med det!

Sagt om Strutsdansen

Tack för välspelat och bra genrep, igenkänningsfaktor hög!

Tankeväckande och rolig!

Jag skrattade ibland, fick tårar i ögonen ibland, blev informerad ibland. Starkast var stunden med flickan som ringer till Bris.

Vore fint om gymnasieskolor kunde se och arbeta med det som väcks🙏

Sagt i Strutsdansen

Ingen kan skriva en pjäs om miljön, ingen vill se en pjäs om miljön!

Du vet själv hur dålig stämning det blir om någon vågar ta upp klimatfrågan på en parmiddag. Snacka om partypooper!

Mitt tåg går snart. Går det att få den där klimatomställningen på en pdf?

Min morfar har sagt att man ska tänka positivt, så jag försökte med det nu när jag skulle somna, och då tänkte jag att vi kanske kan göra som de gjort i Venedig. Jag var där i somras, det var väldigt mysigt.

Mr. Putin, vi måste snart avsluta timmen. Jag tänkte bara till sist nämna att jag upplever att du är fast i vissa tankebanor du inte kommer ur?

Fast jag tror det kommer gå bra jag! Man ska inte oroa sig i onödan.

Nedan:

Petter Billengren, Maria Lindström och Joakim Sikberg, skådespelare i Strutsdansen


Relaterat