Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2019-02-27
Alla nyheter

Visselblåsaren som fick Palmepriset

2018 års Palmepristagare Daniel Ellsberg blev på 1970-talet en av världens viktigaste visselblåsare när han offentliggjorde dokument som visade att amerikanska presidenter hade ljugit om möjligheten att vinna kriget i Vietnam. Nu varnar han för en global nukleär förintelse om inte kärnvapenstaterna nedrustar.

– Jag träffade Olof Palme när jag kom till Sverige 1978 för att protestera mot neutronbomben. Den hade tagits fram för att vara en ”användbar” kärnvapenbomb, den var liten och skulle döda människor men inte förstöra byggnader eller stridsvagnar. Det är precis vad Donald Trump och Vladimir Putin siktar på att kunna ta fram nu. Jag är verkligen orolig eftersom jag är säker på att om de skulle användas kan det leda till ett storkrig som utplånar det mesta av livet på jorden, säger Daniel Ellsberg.

Olof Palme var också motståndare till neutronbomben. De samlade protesterna ledde faktiskt till att president Jimmy Carter drog tillbaka planerna på att utveckla neutronbomben.

Efter att ha deltagit i kriget i Vietnam började Daniel Ellsberg jobba som militäranalytiker och med att planera för kärnvapenkrig. Det var under den tiden han ändrade åsikt om kriget vilket ledde till beslutet att tillsammans med en före detta kollega kopiera 7 000 sidor hemligstämplat material och så småningom läcka det till pressen. De så kallade ”Pentagonpapperna” visade hur det amerikanska folket hade vilseletts om möjligheterna att vinna kriget i Vietnam. Den nyvalde presidenten Richard Nixon fortsatte i samma spår.

– Jag visste att Nixon inte skulle avsluta kriget. Han hotade med att eskalera vilket han trodde skulle leda till att man vann kriget. Jag var säker på att det inte skulle lyckas och det enda sätt jag kunde komma på att skapa ett motstånd var att visa att fyra tidigare presidenter hade ljugit på samma sätt.

– Jag trodde att jag skulle tillbringa resten av livet i fängelse, säger Daniel Ellsberg.

Han ser det som ett lika naturligt beslut som att riskera livet när han var marinsoldat.

– Jag var en av tre miljoner personer som åkte till Vietnam. Det var helt naturligt att riskera liv och lem när du trodde på kriget. När jag insåg att kriget var fel, och att det skulle fortsätta, stod jag inför samma slags beslut.

USA och Ryssland sitter i dag på varsin domedagsmaskin i form av ett stort antal kärnvapen. Att båda länderna nu har dragit sig ur INF-avtalet från 1987 om nedrustning av medel- och kortdistansrobotar riskerar, enligt Daniel Ellsberg, att göra världen ännu farligare. Om till exempel Nato skulle placera ut nya kärnvapen i Europa som kan nå Moskva på några minuter ökar spänningen. Han påminner om att världen vid flera tillfällen har varit på randen av kärnvapenkrig på grund av falsklarm.

– Människor som, med rätta, är oroade över klimatförändringar borde vara lika oroliga över ett kärnvapenkrig. Det får samma effekt på mänskligheten. Men värre, när du ser på hur fort det går.

Sverige röstade för FN:s konvention om kärnvapenförbud 2017 men har ännu inte ratificerat (skrivit under) den. Det finns de som argumenterar mot ratificering eftersom det skulle kunna tolkas som att Sverige kritiserade Nato.

– Nato måste kritiseras, organisationen har det värsta strategiska konceptet i mänsklighetens historia. Ingen nation, ingen allians har haft möjligheten att utrota livet på jorden. Det är vad Nato och Ryssland kan göra. Det är oacceptabelt, säger Daniel Ellsberg.

– Sverige är fritt att kritisera och jag hoppas att man kommer göra det. Jag hoppas att vi får höra Margot Wallström säga, och jag skulle önska att få höra det från försvarsminister Peter Hultqvist och från statsministern, att varken USA eller Ryssland har rätt att ta världen som gisslan genom att bygga nya vapen i strid mot INF-avtalet. Om de inte säger det innebär det att de legitimerar det.

Och han tycker att Sverige inte borde överväga en sekund att gå med i Nato.

– Nato är inte en vanlig försvarsallians, det är en organisation för att vara först med att använda kärnvapen. Nato har förbundit sig att inte bara att slå tillbaka vid ett kärnvapenangrepp utan att vara först med kärnvapenanfall i händelse av anfall med konventionella vapen.

Text och foto: Ylva Säfvelin