Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Julens färger är förbjudna i Belarus!

Frihet i fara

En gåva för frihet och demokrati

Denna jul kommer drygt 900 belarusier spendera i fängelse som politiska fångar. För att de visat sitt motstånd, deltagit i en protest, varit del av en facklig strejk – eller bara burit en röd och vit halsduk. Ge bort ett gåvokort i jul och stöd Belarus frihetskamp.

Europas sista diktatur

Sedan 1994 har Europas sista diktator, Alexandr Lukasjenko, ohotat suttit på makten i Belarus. Men i valet i augusti 2020 fick befolkningen nog när han utropade sig själv till segrare i ett fullkomligt riggat val. Sedan dess har befolkningen protesterat, men regimens svar har blivit hårdare och hårdare.

  • Bär du motståndets färger, rött och vitt, blir du gripen på öppen gata. Den tidigare belarusiska folkrepublikens röd-vita flagga – är en referens till en tid före Sovjetunionen och en kontrast till den officiella flaggan som efter det illegitima valet 2020 blivit en symbol för den förtryckande staten.
  • I dagsläget sitter över 900 personer i fängelse som politiska fångar för att ha protesterat mot diktaturen, våldet och förtrycket.
  • Tusentals har tvingats i exil.
  • Över 200 civilsamhällesorganisationer har kriminaliserats och kan inte längre verka i landet.

Vi tar kampen mot Lukasjenko

Julia Mickewicz

I år är den andra julen i rad som Julia Mickewicz tvingas fira utan sin familj. Det har snart gått två år sedan hon lämnade landet, risken för att åter igen hamna i fängelse var för stor. Livet rullar på, men saknaden blir större runt helgerna.

Liudmila

Som aktiv i det socialdemokratiska partiet i Belarus stod Liudmila i frontlinjen för protesterna. Det fick konsekvenser. Utan förvarning dök polisen upp i hennes och sonens hem och gjorde en razzia. Idag lever Liudmila med PTSD och är ständigt oroad för att polisen ska komma igen.

Svjatlana Tsichanoŭskaja

Svjatlana Tsichanoŭskaja är frontfiguren för motståndet och oppositionen. Efter att hennes man som ställde upp i valet mot Lukasjenko blev fängslad, tog hon hans plats. Hon ses av många som Belarus rättmätige president. Idag lever hon i exil.

Mer från Belarus