Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2023-08-31
Av Anna Sundström, Generalsekreterare
Alla krönikor

Hoppet finns i solidariteten

Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström delar med sig av några reflektioner efter sommaren och blickar framåt mot hösten.

Hur har din sommar varit? För mig har det varit ytterligare en påminnelse om att det helt uppenbart brinner i knutarna. Bokstavligen så när vi talar om klimatet – juli månad var den varmaste som uppmätts för det globala genomsnittet. Enorma skogsbränder har härjat i bland annat Portugal, Grekland och Kanada där tiotusentals människor har tvingats evakuera.

I Sverige har vi i stället drabbats av extremväder i form av översvämningar med bland annat kollapsade vägar och järnvägar som resultat.

Det har också varit en sommar av ovisshet. På Utrikesdepartementet pågår det just nu ett arbete med den så kallade reformagendan för biståndet – en ”historisk förändring” enligt biståndsministern. Det som är uttalat är att högerregeringens utrikes- och biståndspolitik ska fokusera på närområdet och svenska intressen. Mycket mer än så vet vi inte, då det har varit alltför lite öppen dialog med biståndsorganisationer eller i Riksdagen.

Men vi vet att vi gör oss själva en otjänst när vi ställer nationella intressen mot internationell solidaritet. Demokratins kris, krig och kärnvapenhot, ökad migration, klimatkris och pandemier kan inte mötas med murar mot omvärlden. Det är alla händelser som påverkar oss i Sverige och som kräver internationellt samarbete för att lösa.

”Vi vet att vi gör oss själva en otjänst när vi ställer nationella intressen mot internationell solidaritet”.

Trots den vetskapen är det enkelt att sköljas över av uppgivenhet när jag läser den ena dåliga nyheten efter den andra. Men jag påminns om att vi inte får fastna i det tillståndet, för det finns också ljusglimtar.

När forskningsinstitutet V-dem summerade läget för demokratin i världen 2022 lyfte de upp ett antal länder som har ”studsat tillbaka” från att bli alltmer auktoritära och repressiva till att gå i motsatt riktning och i stället stärka demokratin. Faktorer som var avgörande för vändningen är bland annat folklig mobilisering, en enad politisk opposition som samarbetar med civilsamhället och internationellt demokratistöd. Så jag känner hopp och tilltro till vikten av vårt arbete och att vi tillsammans engagerar oss för mer solidaritet, jämlikhet och demokrati.

Det är det hoppet som jag tar med mig in i hösten och Palmecentrets arbete framåt!

Vill du göra mer för internationell solidaritet? Palmecentret finns till för alla i arbetarrörelsen som vill engagera sig och bidra.

Så kan du engagera dig

Så kan din organisation engagera sig


Vad har sagts i biståndsdebatten under sommaren?

OmVärlden sammanfattade i början av augusti vad som har hänt i biståndssvängen under semestern:

  • Regeringen har generellt hänvisat till den kommande reformagendan av biståndet som ska presenteras nu i höst. I mitten av augusti skrev OmVärlden ytterligare om ett läckt dokument som tyder på stora förändringar, i synnerhet att det kommer att bli en tätare koppling mellan svenskt näringsliv och biståndet.
  • Regeringen presenterade sin Ukrainastrategi som löper mellan 2023 till 2027.
  • Regeringen drar in Vetenskapsrådets finansiering av utvecklingsforskning, som bland annat fokuserar på fattigdomsbekämpning i låginkomstländer.
  • FN släppte halvtidsrapport för att följa upp ländernas arbete med Agenda 2023 – endast 15 procent av 169 delmål är på rätt väg.
  • FN:s människorättsråd röstade för en resolution där länder uppmanas motverka hat mot religioner, en effekt av flertalet koranbränningar i Sverige. EU och USA röstade emot resolutionen med hänvisning till yttrandefrihet. Svensk biståndsverksamhet har också stoppats av talibanstyret i Afghanistan efter koranbränningarna.

OmVärlden: Här är frågorna som togs upp under sommaren

OmVärlden: Läckt dokument oroar biståndsexperter

OmVärlden: Ny syn på jämställdhet då regeringen ändrar sin biståndspolitik

Concord: Biståndsdebatten i media – sommarspecial 

Global Bar Magazine: Allt forskningssamarbete stoppas

Aftonbladet: Regeringen stoppar nödvändig forskning (debattartikel av 606 forskare)

Altinget: Det här är din viktigaste agenda, Ulf Kristersson (debattartikel av 38 org.)