Skriv ut

Palmecentret i media

FN:s framtid står på spel
Ett fungerande samarbete mellan världens länder är den bästa försäkring vi kan skaffa oss mot krig och konflikter – därför finns FN, skriver Anna Sundström i Arbetet.

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck
EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström i Svenska Dagbladet.

Det är dags att släppa in Balkan i EU
Anna Sundström skriver i Svenska Dagbladet om att sex länder på västra Balkan måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett.

Tung intern kritik mot Socialdemokraternas förslag om ny migrationspolitik
Anna Sundström intervjuas i Ekot om förslaget om ny migrationspolitik.

  

Pressmeddelanden

Publiceringsdatum: 2018-11-07

MOTSTÅNDET MÖTS I ÖREBRO

-Vi har olika teman på de årliga Palmedagarna, och i år kändes det med tanke på läget i omvärlden och utvecklingen i de båda länderna som ett givet tema att bjuda in representanter från de folkrörelserna som växer fram som en motståndskraft i Trumps USA och Putins Ryssland. Vad är likheterna och skillnaderna, och vad kan vi lära oss av dem, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.


Publiceringsdatum: 2018-09-26

Konst och politisk aktivism på Globala Torget

-Vi vill ge publiken möjlighet att se några av världens just nu mest intressanta konstnärer och verk och samtidigt sätta fingret på några av de mest aktuella frågorna när det kommer till konflikter, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Patrik Desthon, projektledare för Globala Torget på Olof Palmes Internationella Center.


Publiceringsdatum: 2018-04-25

PRESSMEDDELANDE

                                                                                                                     
      

Marita Ulvskog till Olof Palmes Internationella Center

Marita Ulvskog (S) blir Palmecentrets nya ordförande och efterträder Wanja Lundby-Wedin på posten. Hon är Europaparlamentariker och har ett flertal tunga poster inom Socialdemokraterna bakom sig, som kultur- och civilminister och partisekreterare. Marita Ulvskog valdes under Palmecentrets årsmöte onsdagen 25 april till ny ordförande.

-Det känns roligt, men också väldigt högtidligt. Att få vara ordförande för Palmecentret, en organisation som bär Olof Palmes namn, och att vara med och driva på för fred, rättvisa och samtidshopp. Det är verkligen ett hedersuppdrag, säger Marita Ulvskog, Europaparlamentariker (S) och nybliven ordförande Olof Palmes Internationella Center.

Marita Ulvskog arbetade som pressekreterare i Statsrådsberedningen under de år Olof Palme var statsminister och Ingvar Carlsson vice statsminister.  Tidigare ordföranden i Palmecentret har bland annat varit Lena Hjelm-Wallén och Ingvar Carlsson, som hon båda suttit i regering tillsammans med.

-Jag jobbade som pressekreterare åt Ingvar Carlsson när han var vice statsminister, men det var ju bara 25 meter mellan deras rum så det är så klart att ibland fick man hjälpa till med sådant som rörde vad Palme höll på med. Jag jobbade där när Palme mördades och fortsatte jobba där fyra år till när Ingvar tog över statsministerposten efter Palme. Sedan kom jag efter några år på Dala-Demokraten tillbaka till regeringen. Men att få vara där de första åren, när Palme var statsminister, det är klart att det är sådant som formar en för livet, att få jobba i närheten av sådana människor, berättar Marita Ulvskog

Ulvskog är sedan 2009 ledamot av Europaparlamentet, där hon är tillförordnad ordförande för sysselsättningsutskottet och även ledamot av transportutskottet. Marita Ulvskog är delegationsledare för S-kansliet i parlamentet och även vice ordförande i Europaparlamentets Palestinadelegation.

- Marita Ulvskog känns verkligen rätt som ny ordförande för Palmecentret! Hon är en stridbar socialdemokrat som står upp för rättvisa och en stark kraft som vi kommer få ta del av i vårt arbete, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

Palmecentret firade förra året 25 år som arbetarrörelsens samarbetsorganisation för internationell verksamhet och opinionsbildning. För att hedra Olof Palmes minne bildade Socialdemokraterna, KF och LO Palmecentret 1992, samtidigt införlivades Arbetarrörelsens Internationella Centrum, Arbetarrörelsens Fredsforum och I-fonden i verksamheten.Publiceringsdatum: 2018-03-31

Palmecentret om situationen i Gaza

Sammandrabbningarna mellan israeliska säkerhetsstyrkor och demonstranter i Gaza har hittills krävt minst 16 döda och mer än 1400 skadade.


Publiceringsdatum: 2018-02-14

Palmecentret: inga vapen till Filippinerna

Olof Palmes internationella center tar avstånd från planerna på svensk vapenexport till Filippinerna.


Publiceringsdatum: 2018-01-03

ANC:s och Sydafrikas framtid avgörs på kongressen

Olof Palmes internationella center har tillsammans med tankesmedjan Tiden släppt rapporten Frigörelse eller förgörelse - Sydafrika i ANC:s händer. Den 54:e kongressen, som inleds nästa vecka den 16 december, kommer att bli ett "vinna eller försvinna" för det en gång så populära befrielseparti som Nelson Mandela ledde till valvinst 1994. Birgitta Hofmeyr Silén skriver initierat om ANC:s kris i rapporten.


Till toppen av sidan

PresskontaktBjörn Lindh

076 – 118 57 23
bjorn.lindh@palmecenter.se

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...