Rusta för fred!
kan inte bombas bort
Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig mot Ukraina, samt att stora delar av västvärlden bidrar till eller vänder bort blicken från Israels grova folkrättsbrott i Gaza, har haft ödesdigra konsekvenser för folkrätten och för världens säkerhet. Samtidigt lämnas dödliga konflikter med omfattande folkrättsbrott i Demokratiska republiken Kongo och Sydsudan helt i skuggan.
Donald Trump har återvalts på en agenda som åter för världen in i en tid där den starkes rätt ska gälla och internationella institutioner bekämpas. I grunden ligger en högerauktoritär utveckling, växande ojämlikhet och en eskalerande demokratikris med stora konsekvenser för motsättningarna inom och mellan länder.
Kanske riskerar vi just nu att se slutet på den period som efter andra världskrigets fasor såg uppbyggnaden av den regelbaserade världsordningen? Tiden då bildandet av FN och FN-stadgan stärkte folkrätten och aggressionskrigen förbjöds. Då förklaringen om de mänskliga rättigheterna lade grunden för de internationella domstolarna samt konventionerna om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.
Samtidigt som folkrätten nu urholkas och konflikterna ökar skärs det förebyggande internationella utvecklings- och fredsarbetet kraftigt ner. Detta i ett läge där världen står inför en rad existentiella hot. Militära lösningar dominerar ensidigt dagordningen och har blivit det enda svaret på internationella säkerhetshot – men dessa skapar inte varaktig säkerhet. I stället riskerar de tvärtom att förvärra utvecklingen och de globala kriser vi står inför, och ta resurser från arbetet att bemöta dessa.
Klimatförändringar, hunger, extrem ojämlikhet och auktoritär nationalism kan inte bombas bort, och kommer finnas kvar dagen då fredsavtal kan slutas. Det måste mötas med ett aktivt förebyggande och långsiktigt främjande av demokratiska, rättvisa och hållbara samhällen. Det som i sin tur skapar möjligheter till ökad säkerhet och en mer fredlig värld.
Även om vi behöver ökad militär beredskap för att skydda oss mot aggressiva despoter behöver vi arbeta än mer målmedvetet mot ett paradigmskifte. För internationell samverkan som bygger på en insikt av behovet av gemensam säkerhet, baserad på dialog och samexistens. För att skiftet ska vara möjligt behöver den globala demokratikrisen brytas och en stark folkrätt med effektiva internationella institutioner säkerställas. Vi behöver stärka nedrustningsagendan igen, och bredda vår säkerhetspolitiska verktygslåda.
Säkerhet, demokrati, hälsa och klimat hänger ihop. Varje krona investerad i detta sparar upp till 16 gånger insatsen i framtida militära insatser och katastrofhantering enligt statistik från FN. Vårt utvecklingssamarbete med omvärlden har därför en unik roll i att förebygga och bemöta de förhållanden som leder till väpnande konflikter och krig – genom att främja demokrati, rättsstatens principer, kvinnors deltagande, dialog och fredlig konfliktlösning.
Det finns ingen fred utan utveckling, ingen utveckling utan fred och det finns vare sig fred eller utveckling utan internationell rätt. Vi måste därför arbeta inom alla dessa områden för att nå en mer säker värld.
För vill vi ha fred måste vi också rusta för fred.
Vad innebär gemensam säkerhet?
Det var under kalla kriget, när det var nära att förvandlas till ett förödande kärnvapenkrig, som konceptet för gemensam säkerhet myntades av en internationell kommission ledd av Olof Palme. Idén av att ingen nation kan uppnå säkerhet genom att hota omvärlden med alltfler och kraftigare kärnvapen. Att vår egen säkerhet hänger nära ihop med andras. Vilket även gäller för andra globala existentiella hot, som klimatet. Själva förutsättningen för att kunna leva tryggt är att vi har en fungerande planet, som kan förse oss med mat, vatten och ett hem som står kvar.
Allt mer pengar läggs på vapen istället för människor
2718 miljarder USD spenderades under 2024 på militära utgifter globalt, enligt SIPRI. Mer än dubbelt så mycket som år 2000. 2023 la kärnvapenmakterna 2 898 USD per sekund på sina arsenaler, enligt ICAN. Samma år hade de 100 största vapenföretagen intäkter på 632 miljarder USD (SIPRI). Samtidigt lever 3,5 miljarder människor på under 6,85 USD per dag, 44,4% av världens befolkning. Nära 700 miljoner lever i extrem fattigdom, på under 2,15 USD per dag. 343 miljoner människor står inför akut hunger enligt World Food Programme – inte minst p g a faktorer som krig och klimatkrisen. Under 2024 lade OECD-länderna samtidigt ca 212 miljarder USD på bistånd, mindre än 8% av de globala militära utgifterna och en sänkning sedan föregående året. I det ingår stöd till FN, vilket var bland de stöd som minskade mest. Ytterligare kraftiga nedskärningar har aviserats för 2025.
Länkar
Vi rustar för fred genom att:
Stå tydligt upp för folkrätten
Folkrätten gäller alltid och för alla. Annars gäller den inte alls. Oavsett om den kränks i Ukraina, i Palestina eller på andra platser måste Sverige och omvärlden tydligt agera. När internationella institutioner och domstolar attackeras behöver vi omedelbart höja rösten och samlat gå till motattack, oavsett vem det är som angriper dessa. Vi behöver förbehållslöst försvara och slå vakt om en värld där lag går före styrka och vapenmakt. Utan folkrätten utvecklas ett farligt och laglöst tillstånd där människor och mindre stater kommer stå helt värnlösa. Olof Palmes ord att ”folkrätten är vår första försvarslinje” gäller fortfarande i högsta grad.
Investera i förebyggande fredsarbete
Säkerhet, demokrati, hälsa och klimat hänger ihop. Många av de hot som världen idag står inför, som klimatkrisen och demokratikrisen, riskerar att ytterligare öka konfliktnivåerna under kommande decennier. Vårt utvecklingssamarbete med omvärlden har därför en unik roll i att förebygga och bemöta de förhållanden som leder till väpnande konflikter och krig – genom att främja demokrati, rättsstatens principer, kvinnors deltagande, dialog och fredlig konfliktlösning. Bistånd är helt enkelt en investering i vår framtida säkerhet. Att återgå till enprocentsmålet är därför inte bara moraliskt rätt, det är strategiskt smart.
Stärka nedrustningsagendan
Kärnvapen är inget skydd – de är ett existentiellt hot. Ingen sida kan vinna ett kärnvapenkrig. Alltfler aktörer har dock tillgång till kärnvapen idag och de avtal som tidigare begränsat deras spridning har försvagats eller är på väg att upphöra. Nedrustningen har avstannat mitt i dramatiskt ökande geopolitiska spänningar där retoriken kring kärnvapenanvändning steg för steg förvärras. Vi måste därför snabbt stärka nedrustningsagendan i FN, EU och – ja – även inom Nato. Sverige bör lagstifta mot kärnvapen på svensk mark och skriva under FN:s kärnvapenförbud.
Bidra till ett nytt säkerhetstänk
Militära lösningar är inte långsiktigt hållbara lösningar, de går inte till roten av problemet. Upprustning som den enda försvarslinjen är kortsiktigt och ett misslyckande. För små länder kommer den första och bästa försvarslinjen alltid att vara en fungerade internationell rättsordning och ökat internationellt samarbete. Därför behöver vi verka för att stärka internationella plattformar för dialog, konfliktförebyggande och global samverkan, liksom nya initiativ till internationella samtal om gemensam säkerhet.
En ny fredsrörelse
Fred och solidaritet över gränserna är arbetarrörelsens historia – och framtid. För att rusta för fred behöver vi tillsammans höja rösten och skapa en ny fredsrörelse, som samlar fackföreningar, politiska rörelser, civilsamhälle och vanliga människor i kampen för en fredlig och rättvis värld.Så arbetar Palmecentret för fred och gemensam säkerhet
Vi stärker civilsamhället i konfliktområden
Vi erbjuder verktyg, metoder och stöd för konfliktlösning och ett långsiktigt fredsarbete. Ett särskilt fokus ligger på kvinnors och ungdomars deltagande i lokala freds- och dialogprocesser.
Vi skapar dialog och globala samarbeten
Vi använder oss av metoder som dialog och medling i våra samarbeten. Vi skapar internationella plattformar och utbyten för fredsarbete. Vårt arbete för fred och dialog bygger på inkludering och ömsesidighet i linje med Palmekommissionens slutsatser om gemensam säkerhet.
Vi sprider kunskap och opinionsbildar
Vi engagerar den svenska arbetarrörelsen i ett gemensamt arbete för fred, säkerhet och nedrustning.