Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2019-08-28
Alla debattinlägg

Stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter

Människors vilja till frihet kan inte slås ner med våld. Den svenska arbetarrörelsen måste tillsammans stå upp för Hongkong, skriver Anna Sundström.

Hösten är här och många är tillbaka på jobbet efter semestern. Sommarens nyhetsrapportering har fyllts av bilder från Hongkong, där det pågår omfattande demonstrationer. I första ledet står den fria fackföreningsrörelsen Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU).

Hongkong som sedan avkoloniseringen 1997 är en del av Kina fick behålla ett starkare skydd för demokratiska fri- och rättigheter jämfört med fastlandet. Friheter som nu hotas. Friheter som befolkningen på Hongkong har gått ut på gatorna för att försvara.

I sommar har det också varit 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg, då militären sattes in för att krossa protestdemonstrationer i Beijing.

Rätten att demonstrera, strejka och organisera sig fackligt är en central mänsklig rättighet. Fredliga protester får aldrig mötas med våld.

Trycket på myndigheterna att lyssna till demonstranternas krav måste öka. Människors vilja till frihet kan inte slås ner med våld.

Den svenska arbetarrörelsen måste tillsammans stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter.

Text: Anna Sundström

Läs även
Seminarium 4/9: Hongkong – sista chansen till frihet
Brev från LO till Kinas ambassad
Vår medlemsorganisation Livs har tagit ett stöduttalande för arbetarna i Hongkong
Union to Union om Hongkong

Följ utvecklingen på HKCTU:s hemsida eller Twitter.