Skriv ut

Palmecentret i media

Moderaterna tänker fel om biståndet
Med de globala utmaningar vi står inför är det ologiskt att minska stödet till internationellt samarbete och tro att det ska leda till ökad trygghet och säkerhet i Sverige. Det skriver företrädare för 41 organisationer i Svenska Dagbladet.

Sverige måste skriva på mot kärnvapen
Palmecentret, SSU, S-studenter, S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet och HBT-socialdemokrater Sverige skriver i Aftonbladet att Sverige borde underteckna FN:s förbud mot kärnvapen.

FN:s framtid står på spel
Ett fungerande samarbete mellan världens länder är den bästa försäkring vi kan skaffa oss mot krig och konflikter – därför finns FN, skriver Anna Sundström i Arbetet.

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck
EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström i Svenska Dagbladet.

Det är dags att släppa in Balkan i EU
Anna Sundström skriver i Svenska Dagbladet om att sex länder på västra Balkan måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett.

Tung intern kritik mot Socialdemokraternas förslag om ny migrationspolitik
Anna Sundström intervjuas i Ekot om förslaget om ny migrationspolitik.

  

Pressmeddelanden

Publiceringsdatum: 2019-02-18

PRESSMEDDELANDE 2019-02-18Ny bok: Ödesvalet En orosanmälan om ett brunt Europa.

Extrema partier till höger om den traditionella högern i Europa kartläggs i boken Ödesvalet  En orosanmälan om ett brunt Europa. Företrädare för de högerextrema partierna intervjuas i boken som är skriven av Lars Jederlund och ges ut i samarbete med Olof Palmes Internationella Center.

Lars Jederlund har rest i Europa och träffat partierna, på deras lokala partikanslier och i Bryssel. Intervjuer med företrädare han träffat varvas med fakta

-Det är tydligt att dessa partier har en uttalat nationalistisk och främlingsfientlig målbild, som för dem är viktigare än EU:s gemensamma värderingar och det är klokt att ta dem på orden – de menar allvar, säger Lars Jederlund, författare till Ödesvalet.

Olof Palmes Internationella Center har som uppdrag att verka för demokrati och mänskliga rättigheter.

-De totalitära, fientliga och odemokratiska tendenser som breder ut sig i hela Europa gör valet i maj extra angeläget för alla oss som tror på demokrati, humanism och mänskliga rättigheter. De högerextrema partierna mobiliserar för fullt för att få betydande inflytande och makt i EU, och det är skrämmande säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

Ödesvalet försöker svara på vad som kan komma att ske med EU och Europa efter Europaparlamentsvalet i maj. Statistik och lokala opinionsmätningar samt ökat parlamentariskt inflytande i de respektive länderna visar att partierna, som definieras och kategoriseras i boken, vuxit sig allt starkare. I vart fjärde EU-land sitter de i regering.

-Den nationalistiska, EU-kritiska och främlingsfientliga högern känner medvind. De beskriver Merkel och Macron som de största hoten mot Europa och ser det som sin uppgift att stoppa dem. Blir dom tillräckligt stora kommer dom att lyckas, så det finns skäl att vara orolig och att ta hoten på allvar, säger Lars Jederlund.

Ödesvalet En orosanmälan om ett brunt Europa ges ut på Premiss förlag och kan förbeställas från förlaget genom att maila catherine.elmlund@arenagruppen.se.
Priset är 175 kr styck, inklusive porto. Ödesvalet kan även köpas där böcker köps.

Recensionsdag: 22 februari.

För ytterligare information kontakta:
Dan Wergelius, Olof Palmes Internationella Center
tel: 0735 134825, dan.wergelius@palmecenter.seDet här mejlet skickades till pressify+@meltwater.com

Avregistrera


Publiceringsdatum: 2019-01-10

Starkt stöd för att Sverige undertecknar kärnvapenförbudet

2019 måste bli året då Sverige tar nästa steg mot en värld fri från kärnvapen. Det är budskapet i en debattartikel i Svenska Dagbladet som Olof Palmes Internationella Center skriver tillsammans med SSU, S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och Unga Örnar.


Publiceringsdatum: 2018-11-07

MOTSTÅNDET MÖTS I ÖREBRO

-Vi har olika teman på de årliga Palmedagarna, och i år kändes det med tanke på läget i omvärlden och utvecklingen i de båda länderna som ett givet tema att bjuda in representanter från de folkrörelserna som växer fram som en motståndskraft i Trumps USA och Putins Ryssland. Vad är likheterna och skillnaderna, och vad kan vi lära oss av dem, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.


Publiceringsdatum: 2018-09-26

Konst och politisk aktivism på Globala Torget

-Vi vill ge publiken möjlighet att se några av världens just nu mest intressanta konstnärer och verk och samtidigt sätta fingret på några av de mest aktuella frågorna när det kommer till konflikter, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Patrik Desthon, projektledare för Globala Torget på Olof Palmes Internationella Center.


Publiceringsdatum: 2018-04-25

Marita Ulvskog till Olof Palmes Internationella Center

Marita Ulvskog (S) blir Palmecentrets nya ordförande och efterträder Wanja Lundby-Wedin på posten. Hon är Europaparlamentariker och har ett flertal tunga poster inom Socialdemokraterna bakom sig, som kultur- och civilminister och partisekreterare. Marita Ulvskog valdes under Palmecentrets årsmöte onsdagen 25 april till ny ordförande.


Publiceringsdatum: 2018-03-31

Palmecentret om situationen i Gaza

Sammandrabbningarna mellan israeliska säkerhetsstyrkor och demonstranter i Gaza har hittills krävt minst 16 döda och mer än 1400 skadade.


Publiceringsdatum: 2018-02-14

Palmecentret: inga vapen till Filippinerna

Olof Palmes internationella center tar avstånd från planerna på svensk vapenexport till Filippinerna.


Publiceringsdatum: 2018-01-03

ANC:s och Sydafrikas framtid avgörs på kongressen

Olof Palmes internationella center har tillsammans med tankesmedjan Tiden släppt rapporten Frigörelse eller förgörelse - Sydafrika i ANC:s händer. Den 54:e kongressen, som inleds nästa vecka den 16 december, kommer att bli ett "vinna eller försvinna" för det en gång så populära befrielseparti som Nelson Mandela ledde till valvinst 1994. Birgitta Hofmeyr Silén skriver initierat om ANC:s kris i rapporten.


Till toppen av sidan

PresskontaktBjörn Lindh

076 – 118 57 23
bjorn.lindh@palmecenter.se

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...